Mainos

Tuberkuloosi huolestuttaa Britanniassa

Britanniassa tuberkuloositapausten määrä on noussut korkeimmaksi kolmeen vuosikymmeneen. Maan hallituksen mukaan viime vuonna todettiin kaikkiaan 9040 tautitapausta eli enemmän kuin koskaan 1970-luvun jälkeen.

Britanniassa tuberkuloosia, kuten myös muitakin infektiotauteja, on löytynyt erityisesti kaupungeissa asuvilta. Tuberkuloosia on havaittu erityisen paljon myös muun muassa maahanmuuttajien yhteisöissä sekä kodittomien ja narkomaanien keskuudessa.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että bakteerin voi saada kuka tahansa asuinpaikasta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Vastustuskykyiset tuberkuloosit kaksinkertaistuneet

Britannian terveysviranomaiset ovat erityisen huolissaan MDR-tuberkuloosikantojen lisääntymisestä. Lääkkeelle vastustuskykyisen tautikannan aiheuttamien tautitapausten määrä on lähes tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

MDR -tuberkuloosin hoito on monimutkaista ja pitkällistä. Kun tavallisen tuberkuloosin hoitoon riittää yleensä puolen vuoden antibioottilääkitys, tarvitsee MDR-potilas hoitoa jopa puolitoista vuotta tai enemmänkin.

Britannian hallituksen alainen terveysvirasto esittää, että saarivaltio asettaisi nyt tuberkuloosin kitkemisen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteistaan. Asiantuntijoiden mukaan keinoina voisivat olla tehostetut testaukset alueilla, joilla tautitapauksia on eniten.

Yli kolmannes maailman väestöstä on saanut bakteerin, joka aiheuttaa tuberkuloosia. Silti vain murto-osalla bakteeri kehittyy tuberkuloosiksi. Suomessa uusia tuberkuloositapauksia todetaan noin 300-400 vuosittain.

Yleensä keuhkoissa esiintyvä tauti voi infektoida muitakin elimiä. Asiantuntijat muistuttavat, että tuberkuloosi on ehkäistävissä ja hoidettavissa, mutta jos sen laiminlyö tauti voi olla hengenvaarallinen.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.