Mainos

TT: CIA:n koneita laskeutunut ruotsalaiskentille

CIA:n lentokoneita on kerrottu laskeutuneen Ruotsin lisäksi myös muun muassa Islantilaisille ja Norjalaisille lentokentille. Islantilaiset viestimet kertoivat viime viikolla, että CIA on käyttänyt Islantia välilaskupaikkana väitetyillä salaisilla vankienkuljetuslennoilla.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n käyttämiä lentokoneita on laskeutunut myös ruotsalaisille lentokentille, käy ilmi uutistoimisto TT:n selvityksestä.

Samantyyppisiä tietoja CIA:n lennoista on kerrottu muun muassa Islannista, Norjasta, Tanskasta ja Baltian maista. Islantilaiset viestimet kertoivat viime viikolla, että CIA on käyttänyt Islantia välilaskupaikkana väitetyillä salaisilla vankienkuljetuslennoilla.

Tiedossa ei ole, missä ominaisuudessa kyseiset lentokoneet olivat Ruotsissa, TT huomauttaa. Koneet ovat kuitenkin esiintyneet jutuissa, joissa on kerrottu, miten CIA on järjestänyt vankikuljetuksensa.

Tuorein tapaus on TT:n mukaan on syyskuulta, jolloin pienkone laskeutui Sturupin kentälle Malmöhön ja jatkoi matkaansa Tanskan kautta Britanniaan. Kyseinen kone ei TT:n mukaan ole tunnettu CIA-yhteyksistä, mutta sen omistaa yritys, jonka muita koneita tiedustelupalvelu on käyttänyt.

Yksi kone laskeutui kesällä 2002 Arlandaan, mistä se jatkoi Örebron kautta Islantiin. Sama kone kävi norjalaisten tiedotusvälineiden mukaan myöhemmin myös Norjassa. Amerikkalaisen median mukaan kone oli laskeutunut seitsemän kertaa Guantanamon vankileirille.

Jo aiemmin tiedossa oli tapaus, jolloin maasta karkotettuja egyptiläisiä vietiin Brommasta CIA:n koneella 2001.

Washington Post -lehti kertoi äskettäin, että CIA:lla on kahdeksassa maassa salaisia vankiloita, joissa se pitää terroriepäiltyjä.

(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.