Mainos

Tsunami kuihdutti Sri Lankan ja Malediivien turismia

Vuoden takaisen tsunamin vaikutukset Sri Lankan ja Malediivien matkailuun ovat olleet raskaita. Intian valtameren saarivaltiot joutuvat kamppailemaan pitääkseen tärkeän matkailuelinkeinonsa voimissaan.

Sri Lanka ja Malediivit kampanjoivat kiivaasti houkutellakseen turisteja saarille. Samaan aikaan monien tsunamin tuhoamien hotellien ja matkailukohteiden jälleenrakentaminen on täysin kesken. Omat vaikeutensa matkailijoiden takaisin houkuttelemiselle asettaa se, että kilpailu turkoosien vesien ympäröimien, aurinkoisten matkakohteiden välillä on kiristynyt.

Malediiveilla katastrofi on runnellut rajusti saariryhmän matkailua, joka on aiemmin vastannut noin 80:tä prosenttia maan taloudesta.

Onnettomuuden lasketaan aiheuttaneen Malediivien matkailulle noin 100 miljoonan dollarin eli yli 83 miljoonan euron aineelliset vahingot. Matkailutuloja se on vähentänyt lähemmäs 110 miljoonan euron edestä.

Tammi-lokakuun aikana maahan saapui noin 304000 matkailijaa, mikä on yli 210 000 matkailijaa vähemmän kuin saman ajanjakson sisällä edellisvuonna.

- Olemme panneet liikkeelle varsin aggressiivisen markkinointikampanjan tänä vuonna, kertoo Malediivien Colombon-edustaja Mohamed Asim.

- Eurooppalaisten matkatoimistojen edustajia on kutsuttu Malediiveille ja olemme mainostaneet kansainvälisissä viestimissä. Kampanjointi on jossain määrin auttanut matkailun elpymistä, Asim sanoo.

Etenkin eurooppalaiset matkailijat ovat palanneet saarille. He edustavat noin neljää viidestä Malediivien matkailijasta.

Monet saariryhmän matkakohteista ovat kuitenkin edelleen kiinni. Matkailijoita säikytti erityisesti tsunamin jälkeinen uutisointi siitä, että Malediivien 199 asutusta saaresta peräti 69 peittyi täysin suuriin aaltoihin.

"Hämmästyttävän vähän edistystä"

Sri Lankan talous ei ole aivan yhtä riippuvainen matkailusta kuin Malediivien, sillä maan elinkeinoelämä on jonkin verran moninaisempaa.

Ensi näkemältä Sri Lankan tilanne onkin hämmästyttävän hyvä. Viralliset tilastot kertovat, että Sri Lankaan saapui tämän vuoden tammi-lokakuussa noin 450 000 matkailijaa, kun luku edellisvuoden vastaavalta ajalta oli 435 000.

Lukujen takaa löytyy kuitenkin ikävä yllätys. Viranomaiset ovat laskeneet matkailijoihin mukaan tsunamin jälkeen maahan saapuneet ulkomaiset avustustyöntekijät sekä intialaiset liikematkaajat. Matkailun ammattilaisten mielestä tilastoluvut ovat kaukana totuudesta.

- Turistit eivät myöskään vietä Sri Lankassa yhtä pitkiä aikoja kuin aiemmin, sillä erityisesti saaren eteläosan rantojen viehätys on haihtunut. Monilla niistä näkyy vielä tsunamin jäänteitä, arvioi hotellin omistaja Gamini Siriwardana.

Tsunami vahingoitti yli kahdeksaakymmentä hotellia Sri Lankassa. Niistä noin kolmekymmentä ei vielä toimi täydellä teholla. Lonely Planet -opaskirjoja kirjoittava Ryan Ver Berkmoes ihmetteli syksyllä tuhojen siivoamisen hitautta.

- Eniten yllätyin siitä, miten vähän asiat ovat edenneet. Usein tuntui siltä kuin tsunamista olisi kulunut yhdeksän päivää, ei kuukautta, Berkmoes kirjoitti.

Maailman matkailujärjestö WTO arvioi marraskuussa julkaistussa selvityksessään, että matkailu elpyy Sri Lankassa ja Malediiveilla entiselle tasolleen vasta vuoden parin päästä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.