Trooppinen myrsky Humberto lähestyy hurrikaanin riepottelemaa Bahamaa – avustuskuljetukset vaikeuksissa, uhriluku nousee raivausten edetessä

Hirmumyrsky Dorianin runtelema Bahamaa lähestyvä trooppinen myrsky Humberto uhkaa vaikeuttaa entisestään avustuskuljetuksia. Humberton odotetaan voimistuvan hurrikaaniksi lähipäivien aikana, ennustaa Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus.

Humberton odotetaan kulkevan lähellä Bahaman koillisosaa tämän päivän aikana ja suuntaavan sen jälkeen kohti Floridan rannikkoa. Nykyisten ennusteiden mukaan myrsky kääntyisi takaisin Atlantille, eikä iskisi Floridaan.

Myrskyn lähestyessä Bahamalla kamppaillaan edelleen Dorianin tuhojen kanssa. Pahiten tuhoutuneella Abacosaarella on suuri pula juomavedestä ja polttoaineesta, kertovat Bahaman viranomaiset.

Dorianin vaatimien kuolonuhrien määrästä ei ole vielä lopullista tietoa. Nykyinen arvio on 52 kuollutta, mutta luvun pelätään nousevan raivaustöiden edetessä.

Bahamalle on lähetetty runsaasti avustuksia, mutta sekä viranomaiset että avustusjärjestöt ovat pulassa lähetysten kanssa. Yhdysvaltojen Miamissa toimiva bahamalainen kirkko Christ Episcopal Church järjesti ensimmäisen avustuskeräyksen syyskuun alussa ja on lähettänyt apua päivittäin Abaco- ja Grand Bahama -saarille.

– Osa saamistamme avustuksista ei ollut käyttökelpoista tavaraa. Saimme likaisia ja tahraisia vaatteita ja säilykkeitä, joiden viimeinen käyttöpäivä oli ohi, kertoi isä Jonathan Archer.

Puutetta monista perustarpeista

Avustuslähetykset, vapaaehtoiset avustustyöntekijät ja paikalle pyrkivä kansainvälinen media on myös ruuhkauttanut Bahaman kolme lentokenttää. Kiitoratoja ei ole vielä saatu raivattua, joten kuljetuksia hoidetaan pienkoneilla ja helikoptereilla.

Turhien tavaralähetysten vähentämiseksi Bahaman viranomaiset ovat laatineet 36 kohdan listan tavaroista, joita tarvitaan kipeimmin. Tarvetta on muun muassa nuudeleille, riisille, maapähkinävoille, vaipoille, äidinmaitovastikkeelle, terveyssiteille ja hyönteismyrkylle.

Bahaman konsulaatti Washingtonissa sanoo, että useimmat lahjoittajat ovat noudattaneet listaa.

– Saamme paljon tarpeellista tavaraa, mutta yritämme vähentää vaatelahjoitusten määrää. Mutta otamme kyllä vastaan, jos joku niitä lahjoittaa. Olemme kiitollisia kaikesta avusta, sanoi pääkonsuli Theo Neilly.

Neilly toivoi, että rahalahjoitukset ohjattaisiin hallituksen avustusrahastoon tai vakiintuneille kansalaisjärjestöille, ei yksityisiin keräyksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat