Trombit ja syöksyvirtaukset ovat pyöritelleet Suomea aina

"Hirvittävä myrsky riehui: Kaatoi tavaravaunun, katkoi sähköpylväitä, kaatoi metsää kuin heinää. Näin voimakas myrsky on Suomessa hyvin harvinainen."

Ote Uurais-uutisoinnista tältä päivältä? Ei, vaan Etelä-Suomen Sanomat elokuussa 1932. Suomea riepotteli tuolloin lukuisten trombien suma välillä Nurmijärvi - Konginkangas.

Pyöritys oli yksi Suomen pahimpia, tietää Ilmatieteen laitos kertoa.

- Taloja ja metsää kaatui. Useita trombeja riehui laajalla alueella, kertoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta

Viimeaikojen myrskyuutisointi saattaa antaa kuvan, että myrskyt ovat hellekesänä lisääntyneet, mutta näin ei ole.

- Havainnot trombeista ovat kyllä lisääntyneet viime vuosina - samoin myrskyistä uutisointi. Trombeja on kuitenkin ollut olemassa niin kauan kuin ilmakehäkin on ollut olemassa, sanoo Hutila.

Tornado ja trombi ovat sama asia

Meteorologi Asko Hutila tietää kertoa myös, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Meidän trombimme ja Yhdysvaltojen tornadot ovat yksi ja sama asia.

- Euroopassa puhutaan trombista, ja sana tulee italian kielen sanasta 'tromba' (torvi). Yhdysvaltojen tornado taas tulee espanjan sanasta 'tornar' (pyöriä).

Hutila vakuuttaa, että toden totta Yhdysvaltojen tornadot eivät oikeasti ole sata kertaa isompia kuin meidän trombimme.

- Saman suuruisia ne ovat, mutta kieltämättä Yhdysvaltojen Keskilännessä tornadoja on huomattavan paljon. Siellä maantieteelliset olosuhteet ovat suotuisat tornadoille.

Helteet lisäävät trombien määrää, sillä kuuma ilma on trombeille otollinen tila syntyä. Kuumuus ei kuitenkaan ole edellytys, sillä trombeja on myös talvisin esimerkiksi Britanniassa, jossa merivirrat lämmittävät ja merituulet puhaltavat.

- Parhaat olosuhteet trombeille ovat kuitenkin juuri lämpimällä ilmalla, sanoo Asko Hutila.

Mutta palataanpa vuoteen 1932 ja Oittiin:

"Erään talon isännälle antoi myrskypyörre noin 30 metrin pituisen lentomatkan. Asemamies Kuuselan talosta riisti myrsky peltikaton, jota toistaiseksi ei ole löydetty. Erään puuvajan se lennätti ylösalaisin, mutta merkillistä kyllä, eivät vajassa olleet lapset saaneet edes naarmua", kertoo Etelä-Suomen Sanomat lähes päivälleen 78 vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat