Tosinuoret omakotirakentajat: hankkeen valvonta ja huoltokirja

Nuoren miehen unihan on tunnetusti tervettä ja syvää, ja kuten vanha kansa hyvin tietää: se on kuin panisi rahaa pankkiin. Tämä pätee myös - ja erityisesti - omakotirakentajaan.

Unen tarvetta lisää tietysti se, että erilaisten papereiden kanssa saa juosta paikasta toiseen.

Pari viikkoa puhuimme siitä, kuinka suunnittelu on kaiken aa ja oo. Mutta kyllä valvontakin on ihan yhtä tärkeä asia. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää että omakotihankkeestakin on pidettävä tarkasti kirjaa. Se mitä kaikkea edellytetään myös vaihtelee kunnittain. Esimerkiksi Järvenpäässä vaaditaan pientalotyömaan valvonta ja tarkistusasiakirja; jossain muualla riittää A4-kokoinen lappu, johon kirjataan aloituskokouksessa määritellyt vastuualueet. Vastaava mestari kuittaa siinä omikseen yhdet asiat ja rakennesuunnittelija toiset. Joissakin kunnissa rakennustarkastaja merkkaa asemapiirrokseen, että hän on käynyt tekemässä tarkastuksen, jossain muualla hän tekee erillisen tarkastuksesta pöytäkirjan, kolmannessa hän tekee merkinnän pientalotyömaan valvonta- ja tarkastusasiakirjaan suorittamastaan tarkastuksesta.

Maijan ja Arin työmaalla on tähän mennessä tehty aloituskokouksen lisäksi perustustarkastus ja runkokatselmus. Muita ei ole vielä ehditty mutta luvassa on muun muassa LVI-puolen tarkastuksia, sähköjen, tulisijojen ja hormien ja putkitöiden tarkastukset. Ilmanvaihdosta on tehtävä mittauspöytäkirja - siinä tarkastetaan, että jokaisen huoneen ilmanvaihto vastaa suunnittelijan määrittelemiä arvoja. Vasta sitten voidaan saada rakennustarkastajilta käyttöönottolupa.

Rakentamisen aikana pitää valvonta-asiakirjan lisäksi kerätä dokumentteja käytetyistä materiaaleista. Kirjanpitovelvollisuudet eivät lopu edes muuttoon - sen jälkeenkin on pidettävä huoltokirjaa, jossa ilmenevät taloon tehdyt huollot ja korjaukset kymmeneen, jopa viiteentoista vuoteen saakka.

Kyseessä ei ole pelkkä byrokraattien kiusanteko. Nykyaikainen pientalokin on todella monimutkainen laitos, jossa käytetään jopa satoja erilaisia tuotteita. On asukkaan oman edun mukaista, että tiedetään mitä seinien sisältä ja lattian alta löytyy ja mitä niille pitäisi talon elinkaaren eri vaiheissa tai erilaisten korjausten yhteydessä tehdä. Taloa on hoidettava aivan kuten autoa ja huoltokirja on tarpeen aivan samalla tavalla - ainoa ero on se, että talon kohdalla kysymys on huomattavasti suuremmista arvoista. - eikä kukaan autonomistajakaan.

Sormi voi mennä suuhun, mutta ei sen tarvitse siellä pysyä. Täällä huoltokirja tuli talotehtaalta sähköisessä muodossa, CD-rompulla. Ohjelmaa voi päivittää ja tarpeen mukaan tulostaa paperille - tämä pitää muutenkin ehdottomasti tehdä, sillä nykyiset tallennusmenetelmät muuttuvat varmasti moneen kertaan talon käyttöaikana.

Lue myös:

    Uusimmat