Mainos

Toshiro Mifune kuollut

Japanin tunnetuin elokuvanäyttelijä Toshiro Mifune kuoli joulun aikaan sairaalassa Tokiossa. Mifune oli syntynyt 1. huhtikuuta 1920 Kiinassa, jossa hänen vanhempansa silloin asuivat. Hän oli sairastanut jo pitkään.

Mifune on ylivoimaisesti tunnetuin japanilainen näyttelijä muualla maailmassa. Uransa aikana hän sai peräti 60 henkilökohtaista kunnianosoitusta. Mifune esiintyi kaikkiaan noin 140 elokuvassa, joista puolet palkittiin Japanissa tai ulkomailla. Venetsian elokuvajuhlissa hänet valittiin kahdesti parhaaksi näyttelijäksi. Mifune nousi kansainväliseen kuuluisuuteen maanmiehensä Akira Kurosawan ohjaamissa filmeissä, joihin kuuluvat sellaiset klassikot kuten Seitsemän samuraita, Seittien linna, Samurai miekka ja Punaparta.

Mifune esiintyi kaikkiaan 16:ssa Kurosawan ohjaamassa elokuvassa. Yhteistyö alkoi vuonna 1948 elokuvalla Juopunut enkeli ja tuotti elokuvahistoriaan monia komeita töitä. 1960-luvulla yhteistyö päättyi ohjaajan ja näyttelijän välisiin ristiriitoihin. Monissa Kurosawan elokuvissa Mifune näytteli samuraita, ja hänestä tulikin eräänlainen koko maailman samurai. Tämä maine toi Mifunelle myös kansainvälisiä rooleja. Tunnetuin hänen amerikkalaisista töistään oli sotaherra tv-sarjassa Shogun, joka pohjasi James Clavellin samannimiseen kirjaan. Sarja on nähty meilläkin. Mifune opiskeli ennen elokuvauraansa valokuvausta ja toimi toisessa maailmansodassa Japanin keisarillisten ilmavoimien valokuvaajana.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.