Mainos

Topelius- ja Rudolf Koivu -palkintojen saajat julkistettiin

Kirjailija Hellevi Salminen sai tämän vuoden Topelius-palkinnon. Kuvittaja Mika Launis palkittiin Rudolf Koivu -palkinnolla. Molemmat palkinnot ovat arvostettuja lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä tasokkaan kuvituksen tunnustuksia, joita on jaettu aina 1940-luvulta.

Salminen palkittiin nuortenromaanistaan Pikku sammakkoprinssi ja Launis kuvituksestaan kansantarinaan Antti Puuhaarasta. Suomen Kirjasäätiön palkinnot ovat kumpikin 30 000 markkaa. Salminen ja Launis vastaanottivat tunnustukset tänään Helsingissä.

Vuonna 1941 syntynyt Hellevi Salminen on eturivin nuortenkirjailijoitamme. Ensimmäisen nuortenromaaninsa Baby hän julkaisi vuonna 1962. Hänen tuotantoonsa kuuluu parikymmentä nuortenromaania sekä yksi romaani.

Salminen on saanut Topelius-palkinnon jo kerran aiemmin, vuonna 1981. Kirjailija on saanut myös muuta julkista tunnustusta kuten nuorisokirjallisuuden valtionpalkinnot vuosina 1985 ja 1989.

Topelius-palkinnon saaja valittiin kahdeksan ehdokkaan joukosta. Puheenjohtaja Sinikka Nopolan lisäksi valintalautakuntaan kuuluivat äidinkielenopettaja Marja Mustakallio, kulttuuritoimittaja Raisa Rauhamaa, arvostelija Päivi Taussi-Forsman ja kirjailija Esko-Pekka Tiitinen.

Tasokas vuosi, kiitteli raati

Rudolf Koivu -kilvan taso oli tällä kertaa hyvä, mainitsi graafikko Eero Heikkinen kertoessaan palkintolautakunnan perusteista. Kilpaan lähetettiin 45 työtä, joista valintalautakunta päätyi kuuteen ehdokkaaseen. Lista koostui yhtä lukuunottamatta tunnetuista vanhoista tekijöistä.

Vuonna 1949 syntynyt Launis on työskennellyt graafisena suunnittelijana ja kuvittajana useissa julkaisussa. Hänen esikoiskuvituksensa Tyttö joka muuttui kultaiseksi koskeloksi on vuodelta 1982. Sitä käytetään Postin Eurooppa-merkkisarjassa, jonka aiheena ovat tarut ja legendat.

Kuvitusten tekemisen lisäksi Launis on pitänyt myös omia näyttelyitään, viimeksi viime vuonna Kuopion taidemuseossa. Launis on palkittu aiemmin mm. neljästi Vuoden kirjavalioilla. Leipzigin kirjamessujen kunniakirjan hän sai vuonna 1989 ja Suomalaisen kuvakirjapalkinnon vuonna 1992.

Rudolf Koivu -palkintolautakuntaan kuuluivat Heikkisen lisäksi Hannu Taina puheenjohtajana sekä muina jäseninä erityislastentarhaopettaja Mats Lillrank, kuvittaja Leena Lumme ja aluepäällikkö Merja Miettinen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.