Tonavan patokiista kuumenee Unkarissa

Tonavan vanha patokiista kuumenee ja uhkaa jo hallitussopua Unkarissa. Yli 10 000 ihmistä osoitti mieltään ja vaati pääministeri Gyula Hornin eroa lauantaina Budapestissa järjestetyssä mielenosoituksessa, jossa vastustettiin runsaat 20 vuotta sitten vireille pantua ja Unkarin sekä Slovakian välejä pahasti hiertävää Tonavan patohanketta.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin määräsi viime syksynä Unkarin osallistumaan Slovakian kanssa padon rakennukseen, josta Unkarin ja silloisen Tshekkoslovakian kommunistihallitukset olivat sopineet vuonna 1977. Unkari kuitenkin yksipuolisesti vetäytyi hankkeesta peläten padon aiheuttavan laajoja ympäristötuhoja.

Unkarin päähallituspuolue eli pääministeri Gyula Hornin sosialistinen puolue (MSZP) on valmis kompromissiin Slovakian kanssa, mikä käytännössä tarkoittaisi alkuperäistä pienemmän padon rakentamista Unkarin puolelle Tonavaan. Unkari ja Slovakia allekirjoittivat perjantaina asiaa koskevan puitesopimuksen, jonka molempien maiden pääministerit ovat luvanneet vahvistaa huhtikuussa.

Parlamentti vastustaa

Unkarin muut parlamenttipuolueet vastustavat Tonavan patoamista. Myös hallituksessa istuvat vapaat demokraatit (SZDSZ) irrottautuivat hankkeesta lauantaina pitämässään hätäkokouksessa ja osallistuivat näkyvästi ympäristöliikkeiden organisoimaan mielenosoitukseen.

Unkarin ja Slovakian välinen patokiista on nyt käytännössä samassa jamassa kuin kymmenen vuotta sitten. Ympäristöliikkeet ovat heränneet uudelleen henkiin, ja ne ovat uhanneet estää Tonavan patoamisen millä keinolla tahansa.

Unkari keskeytti padon rakennustyöt 1980-luvun lopussa, ja vuonna 1992 hallitus päätti luopua koko hankkeesta nimenomaan ympäristöhaittoihin vedoten. Rajan toisella puolella pato- ja voimalatyöt jatkuivat. Tshekkoslovakian jakauduttua Slovakian hallitus saattoi ne loppuun. Gabcikovon 720 megawatin voimala tuottaa kymmenisen prosenttia Slovakian sähköstä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat