Mainos

Tietokonetomografiasta turhaa säteilyrasitusta

Tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten syöpäriski on suuri ja etenkin pienten lasten kohdalla hoitoa olisi mietittävä erittäin tarkkaan.

Nuorille potilaille aiheutetaan tarpeetonta säteilyrasitusta tietokonetomografiatutkimuksilla, jotka voitaisiin korvata magneettikuvauksella.

TT-tutkimusten sädeannokset ovat suhteellisen suuria, ja nuorilla potilailla ionisoivasta säteilystä aiheutuva tilastollinen syöpäriski on muita suurempi, kertoo Suomen Lääkärilehdessä julkaistu tutkimus. Tutkijoiden mielestä nuorilla potilailla olisikin aina arvioitava huolellisesti vaihtoehtoisten menetelmien käyttöä.

Lapsipotilaiden tutkimukset erityisharkintaan

Säteilyturvakeskuksen ylilääkäri Wendla Paile kehottaa Lääkärilehden pääkirjoituksessa erityiseen harkintaan silloin, kun potilas on lapsi.

Kun pikkulapsella on esimerkiksi lievä pään vamma, johon ei liity neurologisia oireita, TT-kuvausta ei pitäisi tehdä varmuuden vuoksi. Kuvauksen aiheuttama paikallinen säteilyannos pienten lasten aivoille on huomattavan suuri. On jopa epäilty, että vauvaiässä tämän suuruinen annos voisi vaikuttaa haitallisesti lapsen myöhempään älylliseen kehitykseen, toteaa Paile.

Suomessa tehdään vuosittain noin neljä miljoonaa röntgentutkimusta. TT-tutkimusten osuus näistä on vähän alle seitsemän prosenttia, mutta niiden osuus kollektiivisesta säteilyannoksesta on huomattava. TT-tutkimusten määrä on kasvanut tällä vuosituhannella noin 30 prosenttia.

Paljon tarpeetonta

Tutkimuksessa tarkasteltiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle 35-vuotiaille potilaille tehtyjä TT-tutkimuksia. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi 15 kaikkiaan 20:sta lannerangan ja ristiluun TT-tutkimuksista ei ollut perusteltuja. Pään alueen kaikkiaan 50 tutkimuksesta 18 ei ollut tutkijoiden arvioinnin mukaan tarpeellisia.

Tutkijat suosittelevatkin magneettikuvausta ensisijaiseksi vaihtoehdoksi useisiin nuorten potilaiden kuvantamistutkimuksiin. Tutkimuksen ovat tehneet radiologian erikoislääkäri Heljä Oikarinen, professori Osmo Tervonen, dosentti Miika Nieminen sekä erikoisröntgenhoitaja Salme Meriläinen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.