Tienvarsien niittäminen jakaa mielipiteitä

Tielaitos joutuu niittämään teiden pientareet liikenneturvallisuuden vuoksi. Pääteiden varret niitetään kesäisin kaksi tai kolme kertaa ja alempi tieverkko kerran. Laki suo tiekunnille vapauden valita, annetaanko luonnon kukkien ja heinien rehottaa kyläteiden varsilla vai parturoidaanko ne.

Kesäruuhka

Tiemestari Touko Rantanen Tielaitoksen hallinnosta kertoo, että tavoitteena on siistiä taajamien tienvarret juhannukseksi. Leikkuu jatkuu ylemmältä tieverkolta alemmaksi. Elokuun lopussa kaikki on hoidettu.
-Jos vilkkaan tien varrella kasvaa pitkä heinä, näkyvyys huononee. Myös maanviljelijät ottavat meihin yhteyttä ja valittavat, että rikkakasvien siemenet lentävät heidän pelloilleen, Rantanen selostaa.

Tiepientareiden niitto on aloitettava aikaisin, jotta saataisiin kaikki paikat niitettyä. Jos työ siirrettäisiin syyskuuhun, kasvit kaatuisivat ehkä jo tielle
-Olemme yrittäneet sellaistakin keinoa, että niitetään sisäkaarteen puolella ja kukat jätetään ulkokaarteeseen. Tämä tuli liian kalliiksi, koska tielle joudutaan menemään kahdesti, Rantanen kertoo.

Ennen luonnonoloissa eläimet söivät kasvit tienvarsilta, tai ne korjattiin karjaa varten talveksi. Nyt autotien varren heinää ei ole terveellistä syöttää.
-Tiekunnan hoidossa olevien kyläteiden varsien niitosta laki ei sano mitään, mutta nekin on hyvä leikata. Jos kasvit jäävät pystyyn, niiden taakse muodostuu talvella peltoaukeilla kinos, Rantanen tietää.

Tiekuntien hallinnoimat tienvarret leikataan usein heinäkuun alussa, ja samalla katoavat mm. leinikit, matarat, puna-apilat ja kissankellot ajomaisemasta. Ympäristökeskuksessa ei mielellään puhuta arkaluontoisesta niittoasiasta. Perinnemaiseman vaalijat katsovat, että heinien ja kukkien liian varhainen niittäminen pilaa maisemaa. Samaa mieltä ovat monet maaseudulla liikkuvat ja paikkakuntalaisetkin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat