Tienaatko paremmin kuin kollegasi? Näin eri ammateissa tehdään tiliä

Verohallinto ei suosittele ihmisiä tulemaan tulevana veropäivänä verotoimistoon – Verotiedot saa selville kotoa käsin! 1:34
Veropäivä on jälleen 10.marraskuuta! Näin selvität naapurisi verotiedot.

Suomessa keskimäärin parasta palkkaa saavat erilaiset johtajat ja lääkärit. Hyvin tienaavat myös terveydenhuollon ja lainopilliset erityisasiantuntijat sekä upseerit.

Heikointa palkkaa saadaan maa-, metsä- ja kalatalouden avustavissa tehtävissä sekä siivoojina. Luvut selviävät Tilastokeskuksen vuoden 2020 palkkarakennetilastosta.

Katso oheisesta taulukosta, miten missäkin ammatissa tilastojen valossa tienataan. Voit hakea ammattinimikettä hakukentässä tai järjestää palkat suuruusjärjestykseen klikkaamalla sarakkeen otsikkoa. Keskiarvo on taulukossa vasemmalla, mediaani oikealla.

Tiedot perustuvat työnantajajärjestöjen jäseniltään keräämiin tietoihin täydennettynä Tilastokeskuksen palkkatiedusteluilla. Tilaston ulkopuolelle jää yritysten ylin johto. Tilasto kuvaa henkilön kokonaisansioita, pitäen sisällään esimerkiksi erilaiset työaikalisät sekä ylityö- ja päivystyskorvaukset. Tulospalkkiot tai lomarahat eivät tilastoon kuulu. Joidekin ammattiluokkien palkkoja ei ole taulukossa, koska niitä ei löydy Tilastokeskuksen tilastosta.

Tilastossa esitetään ammattien keskiarvopalkan lisäksi mediaanipalkka. Keskiarvo tarkoittaa kaikkien palkkojen keskiarvoa, mediaani taas keskimmäistä henkilöä, kun henkilöt laitetaan riviin palkkajärjestyksessä. Puolet ryhmästä siis tienaa enemmän kuin mediaani, puolet sitä vähemmän.

Keskiarvoa vääristää, jos tarkasteltavassa joukossa on erittäin hyvä- tai huonotuloisia henkilöitä, jotka muuttavat keskiarvoa. Mediaani taas ei huomioi, jos ryhmässä on merkittävää vaihtelua palkan suuruudessa.

Onko palkkaus syy siihen, että sairaanhoitoalalle ei haluta? 1:43
Onko palkkaus syy siihen, että sairaanhoitoalalle ei haluta? Tällaista keskustelua käytiin lokakuussa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vuoden 2020 verotiedot julkaistaan keskiviikkona 10. päivä marraskuuta. MTV Uutiset seuraa veropäivää heti aamusta alkaen. MTV Uutisten verkkosivuilta ja MTV Uutiset Livestä löydät päivänä aikana tietoja Suomen suurituloisimmista, viihdetaivaan tulokuninkaista ja -kuningattarista sekä urheilumaailmassa parasta tiliä takovista henkilöistä!

Lue myös:

    Uusimmat