Tiananmenin uhrien äidit eivät unohda

Verilöylyyn johtaneista mielenosoituksista Taivaallisen rauhan aukiolla on kulunut 21 vuotta.

Pekingin keskustassa sijaitseva aukio - toiselta nimeltään Tiananmen - on täyttynyt tuhansista turisteista. Aukiolla on kuitenkin rauhallista, eikä paikalla ole juuri normaalia enempää poliiseja.

Kiinan armeija lopetti verisesti vuonna 1989 demokratiaa vaatineiden nuorten useita päiviä kestäneet mielenosoitukset. Surmansa sai satoja, ehkä jopa tuhansia ihmisiä. Kiina ei ole koskaan virallisesti kertonut uhrien määrää.

Viranomaiset ovat estäneet kaikki yritykset järjestää julkisia muistotilaisuuksia. Surmansa saaneiden muistoa vaaliikin lähinnä Tiananmenin äidit -niminen ryhmä.

Äitien ryhmä on muun muassa kirjoittanut vuosittain avoimia kirjeitä hallitukselle pyytäen sitä oikaisemaan ja hyvittämään tapahtuneen. Kiinan virallisen kannan mukaan asia on kuitenkin loppuunkäsitelty.

-Hallitus on jättänyt meidät huomiotta. Meitä on myös vainottu, sanoo ryhmän johtaja, rouva Ding Zilin.

-Kiinan hallitus yrittää pystyttää "Kesäkuun 4:nnen muuria" eristämään uhrien perheet muusta maailmasta ja kansainvälisestä lehdistöstä. Meidän täytyy yrittää murtautua tämän muurin läpi, hän kertoo.

Rouva Ding miehineen on joka vuosi yrittänyt pitää yksityisen muistotilaisuuden sivukadulla, jolla heidän poikansa sai surmansa. Tällä kertaa he saivat sytyttää kynttilän. Poliisi oli eristänyt paikan nauhalla ja valvoi seremoniaa.

Sensuuri Tianamenin tapahtumien suhteen on Kiinassa vahva, ja mielenosoituksiin osallistuneet elävät tiukan kontrollin kohteina.

-Vuoden 1989 jälkeen kasvanut kiinalaissukupolvi on tapahtumista täydellisen tietämätön. Nuori polvi elää kollektiivisen muistinmenetyksen vallassa, toteaa Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön tutkija Phelim Kine.

(MTV3 - STT - AP)

Lue myös:

    Uusimmat