THL-pomo Puska: Viime vuosien ravintokeskustelu hämmensi ja vääristi

Voin suosion kasvu ja kevytlevitteiden suosion alamäki johtuvat viime vuosina vääristyneestä ravintokeskustelusta. Tätä mieltä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

– On esitetty uusia tutkimustuloksia, jotka yhtäkkiä olisivat tehneet kovan rasvan terveelliseksi tai ei-epäterveelliseksi. Totuus on kuitenkin se, että asiantuntijalausunnot toisensa jälkeen, ihan viimeisimmätkin toteavat, että tämä vanha tutkimustieto pitää paikkansa. Kovat rasvat ovat keskeisin tekijä veren kolesterolin nostamiselle ja kolesteroli on taas keskeinen tekijä verisuonten ahtautumisessa, Puska kertoi MTV3:lle.

– Oikeastaan suosituksia pitäisi pikemminkin kiristää, Puska jatkaa.

Puskan mukaan lausunnot kovan rasvan terveellisyydestä ja margariinin luonnottomuudesta ovat hämmentäneet ihmisiä.

– Kyllä suomalaisesta rypsiöljystä tehty margariini, pidän sitä vähintään yhtä luonnollisena kuin esimerkiksi lehmänmaidon rasvaa.

Suolaa, suolaa, ei enempää suolaa

THL:n selvityksen mukaan myös suolan käyttö on yleistynyt.

– Vuosikymmeniä tapahtunut myönteinen kehitys suomalaisessa ruokavaliossa on pysähtynyt. Tämä huolestuttaa, vaikka suolan käytössä ei vielä olla lähellä 70-luvun tasoa, Puska toteaa.

Puskan mukaan varmoja syitä suolan käytön kasvulle on ennenaikaista arvioida, mutta hän uskoo tärkeimmäksi syyksi suolaisten valmiseinesten yleistymisen. Kasvisruokavalion yleistymisellä on myös osansa.

– Luomu- ja kasvisruoka ovat eettisenä valintoina hyviä, mutta eivät automaattisesti tarkoita terveellisyyttä. Joskus takavuosina analysoimme työpaikkaruokaloiden ruokavalioita, ja kaikista rasvaisimmat ateriat olivat kasvisaterioita, koska niitä oli kuorrutettu valtavasti juustolla, jossa on rasvaa ja usein suolaa.

Terveysjärjestelmä hälyttää riskeistä

Puskan mukaan huolestuttavalle tilanteelle on suureksi hyödyksi, että siihen kyetään reagoimaan Suomessa nopeasti.

– Meillä Suomessa on ehkä maailman kattavin kansanterveyden seurantajärjestelmä, paitsi taudeista niin myös riskitekijöistä ja erilaisista kansanterveyteen vaikeuttavista seikoista. Aika nopeasti voidaan hälyttää sekä väestö että päätöksentekijät huomaamaan, että hei, tämä viime vuoden keskustelu on pysäyttänyt hyvän tilanteen ja kääntänyt sen huonompaan suuntaan, Puska kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat