Mainos

THL:n tutkimus: Ruokavalio ei aiheutakaan nuoruustyypin diabetesta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Oulun, Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen tekemän tutkimuksen mukaan useimpien ruokien kulutuksella ei näyttäisi olevan suurta vaikutusta siihen, miten usein lapselle kehittyi niin sanotun nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen esiaste.

THL:n mukaan esidiabeteksen riskiä tosin lisäsi hieman se, jos mehuja ja maitovalmisteita käytettiin paljon. Nyt julkaistavien tulosten mukaan viljojen, lihan, kalan, kananmunan, ravintorasvojen, kasvisten, hedelmien, marjojen, makeisten tai sokerin syönti ei vaikuttanut esidiabeteksen riskiin.

Tutkimusaineistoon kuului 6 069 vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta, joita seurattiin pisimmillään yhdentoista vuoden ajan. Lasten ruokavaliota tutkittiin 3 ja 6 kuukauden iässä sekä 1–6-vuoden ikäisinä vuoden välein. Lapsilla oli lisääntynyt perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen.

THL:n mukaan tutkimustuloksista ei voida tehdä koko väestöä koskevia johtopäätöksiä. Kyseessä on lajissaan ensimmäinen tutkimus, jossa lapsen ravintoa on tutkittu usean vuoden ajan eri ikävaiheissa, ja jossa on katsottu ruoankäytön yhteyksiä tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiseen. Aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

THL kuitenkin muistuttaa, että tyypin 2 diabeteksessa ruokavaliolla on päinvastoin suuri merkitys. Tyypin 2 diabetesta esiintyy myös lapsilla, vaikkakin hyvin vähän.

Lähde: THL

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.