Mainos

Thaimaan poliisi varoittaa lentokentän valtaajia

Thaimaan poliisin odotetaan ryhtyvän tiukempiin toimiin Bangkokin molempia lentokenttiä hallussaan pitäviä mielenosoittajia vastaan.

Tilanne kahdella lentokentällä jatkui yhä samana. Toivon pilkahdus oli kuitenkin ilmassa, sillä kenttiä hallussaan pitävien mielenosoittajien kerrottiin suostuneen neuvotteluihin hallituksen kanssa. Viranomaisten mukaan niiden ajankohdaksi olisi sovittu lauantai.

Poliisi varoitti vanhalla Don Mueangin lentokentällä olevia mielenosoittajia. Hallituksen vastustajat määrättiin lopettamaan saartonsa ja lähtemään lentokentältä, tai poliisi ryhtyisi "tarvittaviin toimiin" tilanteen ratkaisemiseksi, kertoivat silminnäkijät uutistoimisto AFP:lle.

Mielenosoittajat ovat päivän mittaan vahvistaneet puolustustaan, ja tunnelma lentokentän lähettyvillä on odottava, kertoo suomalainen silminnäkijä paikan päältä.

- Piikkilankaa on vedetty kuorma-autolasteittain maastoon ja samaan aikaan on rakennettu lisää suojamuureja ja esteitä. Myös lisää väkeä on saapunut paikalle. Myös vartijoita on tullut lisää hyvin paljon, eli tilanteen mittasuhteet ovat kasvaneet, kertoo Janos Putkonen.

Mielenosoittajien keskuudessa liikkuu tieto, että poliisi suunnittelisi toimenpiteitä kumpaakin vallattua lentokenttää kohtaan.

- Ainakin koko mielenosoittajaporukan vartijaryhmää on varoitettu poliisin mahdollisesta tunkeutumisesta tänne, Putkonen sanoo.

Lentokenttää hallussaan pitävien hallituksen vastustajien, eli "keltaisten", suhtautuminen poliisin mahdolliseen rynnäkköön on ristiriitainen, sillä heidän vastarintansa kohdistuu etupäässä "punaisia", eli hallituksen kannattajia kohtaan.

- Mitään suoranaista käskyä poliisille antautumisesta ei ole olemassa. Poliisin läsnäoloon suhtautuminen on kuitenkin ollut koko ajan vihamielistä, eli odotan näkeväni vastarintaa, jos poliisi pyrkii mielenosoittajien asemiin.

Putkosen mukaan keltaiset ovat varustautuneet mahdolliseen nujakointiin lyömäasein ja suojavarustein, mutta ampuma-aseita heillä ei ole.

- Ne ampumiset, joita olen itsekin todistanut, ovat tapahtuneet ulkopuolelta, eikä laukauksiin ole vastattu, hän sanoo.

Mielenosoittajat ovat kaikesta päätellen varautuneet pitkäänkin vastarintaan.

- Järjestelyt ovat heidän puolellaan niin, että täällä kyllä elää ja pärjää, huolto toimii. Mitään ennusmerkkejä ei ole olemassa siitä, päättyykö kriisi mahdollisesti jo ensi yönä, vai kuinka kauan se kestää, Putkonen sanoo.

Poliisi esitti poistumisvaatimuksen päivää sen jälkeen, kun hallitus määräsi hätätilan kaupungin kahdelle lentokentälle, jotka on suljettu. Poikkeustila antaa poliisille oikeuden käyttää tarvittaessa voimatoimia.

Tuhannet turistit odottavat kaupungissa Bangkokin lentoliikenteen palautumista. Yksi heistä on Jouni Siljander, joka kuvailee tunnelmaa rauhalliseksi. Edellisenä yönä hän kuitenkin kertoo kuulleensa ammuskelua ja räjähdyksiä oman asuinalueensa liepeiltä.

Luodinreikä opposition päämajarakennuksen ikkunassa Bangkokissa. Kuva: MTV3

Luodinjälki opposition päämajarakennuksen rannassa Bangkokissa. Kuva MTV3

- Lähdimme aamulla katsomaan siltä suunnalta, josta kuulimme ammuskelua. Löysimme rakennuksen, joka on kuulemma opposition päämaja, ja siinä samassa on heidän tv-asemansa. Meille kerrottiin, että yöllä rakennusta vastaan oli tehty hyökkäys joelta käsin, missä yhteydessä taloa kohti oli laukaistu muun muassa kaksi kranaattia, Siljander kertoo.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.