Mainos

Testi: Halvat alkometrit näyttävät mitä sattuu

Halpaan tai keskihintaiseen alkometriin ei voi luottaa, toteaa Savon Sanomat alkometritestinsä jälkeen.

Lehti testasi liikkuvan poliisin avulla viittä alkometriä, joista vain kallein vertailutuote, yli 850 euroa maksava alkometrimalli osoittautui kaikkein luotettavimmaksi. Se näytti järjestelmällisesti hieman suurempaa promillelukemaa kuin poliisin käyttämä Alco-sensor III -alkometri.

Sen sijaan marketeissa ja huoltoasemilla myytävät halvemmat mittarit näyttivät isojakin virhelukemia. Testissä vajaan 60 euron hintainen alkometri näytti pahimmillaan vain 0,2 promillen lukemaa, kun taas poliisin alkometri vilkutti puhaltajalle 1,07 promillea.Lisäksi osa alemman hintaluokan mittareista oli vaikeakäyttöisiä pitkine ja sekavine käyttöohjeineen.

– Epäluotettavat alkometrit pitäisi kieltää. Jos alkometri näyttää pienempää lukemaa kuin pitäisi, se on vaarallista, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Liikkuvasta poliisista. – EU-direktiivejä on tehty paljon turhemmillekin asioille. Luulisi, että varsinkin turvallisuuteen liittyvillä laitteilla olisi toimivat laatuvaatimukset.

Testiryhmään kuului viisi nuorta aikuista, jotka joivat alkoholia eri määriä ja sen jälkeen puhalsivat kaikkiin viiteen mittariin. Asia testattiin myös kirjallisella tarkkuustestillä. Jokainen päihtynyt teki vähintään viisi kirjoitusvirhettä tekstikokeessa, josta selvinpäin olisi selvinnyt virheittä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.