Teresa Välimäki pelkäsi tosissaan 13-vuotiaana sairastuneen tyttärensä hengen puolesta: "Anoreksia meni hänellä nopeassa tahdissa sydämeen – pulssi oli 39"

0:59
Katso video: Teresa Välimäki kertoo tyttärensä vakavasta anoreksiasta

Tänään MTV3:lla kello 21 nähtävässä Studio-ohjelmassa on vieraana julkkiskokki ja ravitsemusvalmentaja Teresa Välimäki, jonka tytär sairastui 13-vuotiaana vakavaan anoreksiaan.

Välimäki kertoi lähetyksessä, kuinka ensimmäiset merkit Vilma-tyttärensä anoreksiasta hiipivät esiin vaativan liikuntaharrastuksen ja erittäin terveelliseltä näyttäneen ruokavalion kautta.

– Hän alkoi hirveästi keskittymään syömiseen. Hän heräsi aamulla itse keittämään puuroa ja pakastemarjoja. Minä olin siinä vaiheessa lähinnä kateellinen siitä, etten itsekään pysty tuollaiseen, Välimäki kertoo.

Ongelma tuli esille hyvin nopeasti

Teresalle selvisi hyvin pian, että innokkuus terveellisen ruokaan kätki sisäänsä astetta vakavamman ongelman. 

– Hän oli hirvittävän hyvässä fyysisessä kunnossa. Se alkoi näkymään heti, kun paino alkoi putoamaan.

Teresa kertoo, että perheen onneksi tuolloin oli kesä. Hän näki hyvin nopeasti kuinka tyttö alkoi pienenemään silmissä kesäisissä vaatteissa.

Teresa päätti alkaa toimia tyttärensä suhteen. Se ei kuitenkaan ollut sieltä helpoimmasta päästä.

– Ensin yritin hänen kanssaan keskustella ja tehdä erilaisia sopimuksia. Siitä ei luonnollisestikaan tullut yhtään mitään.

– Lopulta läheiset ihmiset, kavereiden vanhemmat ja koulu alkoi kiinnittämään huomiota, että onko kaikki hyvin. Siinä vaiheessa tuli sellainen tilanne, että nyt on pakko reagoida. 

Teresa turvautui lopulta tyttärensä kanssa syömishäiriökeskuksen apuun.

Pelkäsi tyttärensä hengen puolesta

Teresa muistelee tuota aikaa elämässään lähinnä kauhulla. Ilmassa oli todelliset katastrofin ainekset.

– Se oli pahimmassa vaiheessa ehdottomasti niitä hetkiä, mistä minä olen itse elämässäni vähiten ylpeä. Sitä ei oikein voi selittää, minne se vie tunnetasolla.

Välimäki muistaa kirkkaasti päivän, jolloin hän pelkäsi tosissaan tyttärensä hengen puolesta.

– Anoreksia meni hänellä tosi nopeassa tahdissa, parissa kolmessa kuukaudessa, sydämeen. Sydän rasittui. Hänet otettiin terveystarkastukseen kesken koulupäivän ja hänellä oli syke 39. 

Studiossa ruoasta, lihavuudesta ja anoreksiasta keskustelevat tänään kokki Teresa Välimäen lisäksi näyttelijä Sonja Salminen ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.