Kokki Teresa Välimäki neuvoo, miten pienellä vaivalla kaapin pohjalla olevista kekseistä ja muista pikkusuolaisista saa loihdittua maukkaat tarjoilut nopeasti, vaikka työpäivän jälkeen.
Kokki Teresa Välimäki kehottaa suunnittelemaan illanistujaisten tarjoilut sen mukaan, miten paljon aikaa on käytettävissä ruokien valmisteluun. Toisinaan on kiva kutsua kaverit kylään yllättäen töiden jälkeen, joskus taas on aikaa suunnitella iltaa useita viikkoja etukäteen ja kahlata reseptejä enemmän läpi.
– Mielestäni parhaat illanistujaistarjottavat on helposti syötäviä, koska silloin voi keskittyä ystävien kanssa jutusteluun. Eli suosittelen tarjoamaan pientä herkullista syötävää, esimerkiksi maustamalla suolaisia ja makeita keksejä. Myös juustofondue voisi olla kiva tarjottava, ja jälkiruuaksi maistuu juustokakku, joka kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, Välimäki ehdottaa.
Tuunaa keksi – muista vieraiden allergiat
Erilaisia keksejä voi tuunailla itse makunsa mukaan vaikka täyttämällä. Kun kahden keksin väliin levittää maustettua tuorejuustoa ja marjoja, saa tarjolle uudenlaisia, näyttäviä keksiherkkuja. Suolaista tarjottavaa voi puolestaan loihtia suolakekseistä.
– Suolakeksin päälle voi paloitella esimerkiksi pähkinäistä, voimakasaromista juustoa, lorauttaa hieman hunajaa, ja lopuksi ripotella päälle karamellisoituja pähkinöitä. Yhdistelmä on tosi nopea valmistaa ja maut sopivat täydellisesti yhteen.
Uudenlainen idea on dipata suolakeksejä juustofonduehen. Lisukkeiksi sopivat myös sienet, parsa, kukkakaali ja muut vihannekset.
Tarjottavien suunnittelussa kannattaa huomioida ajan lisäksi vieraiden mahdolliset ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet. Esimerkiksi kaikki ruuat kannattaa varmuudeksi valmistaa vähälaktoosisina.


