Teresa Välimäki neuvoo: Näin loihdit nopeita herkkuja illanistujaisiin

Kokki Teresa Välimäki neuvoo, miten pienellä vaivalla kaapin pohjalla olevista kekseistä ja muista pikkusuolaisista saa loihdittua maukkaat tarjoilut nopeasti, vaikka työpäivän jälkeen.

Kokki Teresa Välimäki kehottaa suunnittelemaan illanistujaisten tarjoilut sen mukaan, miten paljon aikaa on käytettävissä ruokien valmisteluun. Toisinaan on kiva kutsua kaverit kylään yllättäen töiden jälkeen, joskus taas on aikaa suunnitella iltaa useita viikkoja etukäteen ja kahlata reseptejä enemmän läpi.

– Mielestäni parhaat illanistujaistarjottavat on helposti syötäviä, koska silloin voi keskittyä ystävien kanssa jutusteluun. Eli suosittelen tarjoamaan pientä herkullista syötävää, esimerkiksi maustamalla suolaisia ja makeita keksejä. Myös juustofondue voisi olla kiva tarjottava, ja jälkiruuaksi maistuu juustokakku, joka kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, Välimäki ehdottaa.

Tuunaa keksi – muista vieraiden allergiat

Erilaisia keksejä voi tuunailla itse makunsa mukaan vaikka täyttämällä. Kun kahden keksin väliin levittää maustettua tuorejuustoa ja marjoja, saa tarjolle uudenlaisia, näyttäviä keksiherkkuja. Suolaista tarjottavaa voi puolestaan loihtia suolakekseistä.

– Suolakeksin päälle voi paloitella esimerkiksi pähkinäistä, voimakasaromista juustoa, lorauttaa hieman hunajaa, ja lopuksi ripotella päälle karamellisoituja pähkinöitä. Yhdistelmä on tosi nopea valmistaa ja maut sopivat täydellisesti yhteen.

Uudenlainen idea on dipata suolakeksejä juustofonduehen. Lisukkeiksi sopivat myös sienet, parsa, kukkakaali ja muut vihannekset.

Tarjottavien suunnittelussa kannattaa huomioida ajan lisäksi vieraiden mahdolliset ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet. Esimerkiksi kaikki ruuat kannattaa varmuudeksi valmistaa vähälaktoosisina.

Pikkujouluihin talvisia makuja

Tarjoiluja voi helposti varioida vuodenaikoihin sopiviksi valitsemalla kyseisen vuodenajan mausteita. Keväällä ja kesällä voi käyttää paljon tuoreita yrttejä, ja mitä pidemmälle vuotta mennään, sitä enemmän voi siirtyä tuhdimpiin makuihin ja myös täyttävämpiin ruokiin.

– Pikkujouluihin sopivat samantyyppiset pikkusyötävät kuin muihinkin juhliin. Mausteina voi käyttää muun muassa kanelia, kardemummaa, pähkinöitä, rusinoita ja manteleita. Kun tulee kylmä, pöytään sopivat tuhdimmat juustot, piparkakut ja totta kai kaikenlaiset suklaaherkut.

Glögi alkumaljana pikkujouluissa tuo vieraille heti oikeanlaisen tunnelman. Kuuman juoman ei tarvitse olla perinteistä punaista glögiä, vaan sitä voi maustaa halutessaan itse.

– Persoonallinen valinta voisi olla esimerkiksi kuumennettu omenamehu, jota voi maustaa itse vaikka appelsiinilla, hunajalla ja kanelilla, kokki Teresa Välimäki vinkkaa.

Muuten juomien valinnassa kannattaa huomioida pöydän antimet. Esimerkiksi tee on hyvä valinta ja sopii monien ruokien kanssa. Ja erityisesti talvi-iltoina voi tarjoilla useita teelaatuja, joita on kiva maistella ystävien kanssa.

– Usein ajatellaan, että juustojen kanssa punaviini on paras valinta. Mutta itse asiassa jopa parempi valinta saattaisikin löytyä valkoviinien puolelta. Esimerkiksi sveitsiläiset juovat juustofonduen ja racletten kanssa aina kuivaa valkoviiniä tai mustaa teetä, koska ne ikään kuin sulattavat juustoa. Kylmä olut juustofonduen kaverina tekee loppuillaksi varmasti tuhdin ja tukalan olon, Välimäki neuvoo.

Teresa Välimäen reseptit:

Juustofondue

• Suolakeksejä

Lisäksi:
175 g Gruyére-juustoa
1,2 dl valkoviiniä
2 tl sitruunamehua
1 tl maissitärkkelystä

Raasta juusto. Mittaa pieneen kattilaan valkoviini, sitruunamehu ja maissitärkkelys. Vispilöi tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan vispilöiden. Laske lämpöä ja lisää juustoraaste pienissä erissä. Sekoita koko ajan niin, että juusto sulaa. Kaada tasainen, sulanut fondue pieneen fonduepataan ja dippaa juustoon suolakeksejä.

Juomasuositus: Kuiva valkoviini

Valkosuklaakakku

175 g keksejä
35 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 banaani soseutettuna
1 iso suklaapatukka rouhittuna
2-3 rkl sitruuna- tai limemehua
3 liivatetta

Pinnalle:
50 g valkosuklaata

Murskaa dominotyyliset keksit tehosekoittimessa ja sulata rasva. Sekoita keksimurut ja rasva tasaiseksi seokseksi ja painele se leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri, banaanisose ja suklaarouhe (esim. Daim). Kääntele seokseen kermavaahto. Kuumenna sitrusmehu lähes kiehuvaksi ja liota joukkoon pehmeät liivatteet, joista on puristettu ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivateseos nopeasti vatkaten täytteen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle ja peitä vuoka kelmulla. Hyydytä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia tai yön yli. Rouhi valkosuklaa veitsellä karkeasti rouheeksi ja ripottele kakun pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat