TeliaSonera on avannut 4G-palvelut Ruotsissa ja Norjassa

4G-kaupunkiverkot tarjoavat mobiililaajakaistapalvelua Tukholman ja Oslon keskustan alueella.

Käytännössä 4G-verkko nopeuttaa mobiilia tiedonsiirtoa internetissä. Soneran mukaan teoreettiset nopeudet ovat jopa kymmenkertaisia 3G-verkon tekniikkaan verrattuna, käytännössä noin 5-kertaiset.

Suuri nopeus edesauttaa monia toimintoja. Esimerkiksi elokuvan lataaminen kestää muutaman minuutin, kun siihen 3G-verkossa kuluu useita tunteja.

- Nopeuden ansiosta on myös esimerkiksi saada You Tube -kuvia suoraan ruudulle niin, ettei tarvitse striimata, kertoo TeliaSonera, Mobility Services Finlandin toimitusjohtaja Marek Hintze.

Hinzen mukaan 4G-palvelut ovat kaupallisessa vaiheessa runsaan viiden vuoden kuluttua.

- Oma henkilökohtainen näkemykseni on se, että tekniikka on jo olemassa, mutta ennen kuin meillä on päätelaitteita niin uskoisin, että se on vuonna 2015, kun ruvetaan näkemään samalla tavalla kun 3g-verkkoa tänä päivänä.

Suomessa Sonera on yksi neljästä operaattorista, joka sai luvan 4G-verkon rakentamiseen taajuushuutokaupassa marraskuun lopussa.

Sonera kokeili tänään 4G-yhteyttä omissa tiloissaan Helsingissä ja aikoo aloittaa 4G-pilotoinnin ensimmäisen asiakkaan kanssa ensi vuoden alkupuolella. Verkon leviäminen riippuu markkinoista, asiakastarpeesta ja päätelaitteiden saatavuudesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat