Mainos

Teletunnisteiden tallennusesityksessä edistystä

Suurin kysymys teletietojen tallennuksessa koskee internetliikennettä. Suomi on tyytyväinen esityksen kehitykseen.

Kiistanalainen esitys teletunnistetietojen tallentamisesta voi edetä EU:ssa päätökseen ennen vuodenvaihdetta.

Ehdotus on monelta osin muuttunut Suomen toivomaan suuntaan, joten esityksen kehitykseen ollaan pääosin tyytyväisiä. Suurimmat avoimet kysymykset liittyvät internetliikenteeseen.

Esityksestä neuvotellaan EU-maiden sisä- ja oikeusministerien kokouksessa perjantaina. Jos päätöksiä tehdään, voidaan lainsäädännössä edetä ensi vuoden aikana. Tallentamisen kustannukset Suomessa nousisivat arviolta 10-40 miljoonaan euroon.

Suomi on korostanut esityksen käsittelyssä sitä, ettei tietojen tallentamisesta saa syntyä kohtuuttomia kustannuksia eikä tietosuoja- tai tietoturvaongelmia. Eräät EU-maat ovat kannattaneet paljon laajamittaisempaa tietojen tallentamista, mutta tämä pyrkimys kohtasi vastustusta myös EU-parlamentissa.

Internetliikenne vielä avoin kysymys

Avoinna on vielä kysymys ip-liikenteestä eli internetliikenteestä.

Laajimman näkemyksen mukaan kaikki internetliikenne pitäisi tallentaa sisältöineen. Tämä tarkoittaisi, että jokainen netissä liikkuva sähköpostiviesti, liite, lomakuva, musiikkikappale tai elokuva tallennettaisiin sivutuotteena siitä, että niistä tallennetaan tunnistetiedot, eli tiedot siitä mistä ne on lähetetty tai ladattu. Talletettava tietomäärä olisi tähtitieteellinen.

- Sehän tässä on niin surullista, että se ei olisi edes teknisesti mahdollista. Meillä ei tällä hetkellä ole käytössä missään päin maailmaa sellaisia kapasiteetteja, joilla pystyttäisiin tallentamaan kaikki edes muutamaksi kuukausiksi, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Juhapekka Ristola.

Suomi haluaisi, että ip-liikenteestä tallennettaisiin teletiedot vain operaattorin itse tuottamista ip-puheluista ja sähköposteista.

- Jos perinteinen teleyritys velvoitetaan tallentamaan muun toimijan tarjoamia ip-puheluita, esimerkiksi Skypeä tai sähköpostipalveluita, niin sen täytyisi tallentaa koko ip-liikenne sisältöineen päivineen, Ristola toteaa.

Tallentamishanke saanut alkunsa terrorisminvastaisesta taistelusta

Puheenjohtajamaa Britannian johtamissa neuvotteluissa on päädytty siihen, että mobiiliviestinnässä tallennetaan tukiasematieto vain puhelun aloittamiskohdassa. Lopettamiskohdan tallentaminen olisi vaatinut useimmilta operaattoreilta uusia laitteita. Suomi on pitänyt sitä lisäksi ongelmallisena yksityisyyden suojan kannalta.

Teletunnistetietojen kautta olisi tallentunut tietoa puhelimen käyttäjän liikkeistä.

Suomen lähtökohta on teletunnistetietojen tallentamisessa ollut se, että tallentaa saa vain sellaisia tietoja, joita operaattorit keräävät muutenkin. Tietojen käyttämisestä on Suomessa jo periaatteet selvillä, katsotaan sisäministeriössä.

- Meillä ei ole tiedon käytössä ongelmaa. Poliisi jättää hakemuksen tietojen käytöstä ja tuomioistuin antaa tai ei anna lupaa, sanoo neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki.

Teletunnistetietojen tallentamishanke on saanut alkunsa EU:n terrorismin vastaisesta taistelusta. Laajinta tietojen tallentamista ovat ajaneet Ranska ja Belgia. Esityksen liittyvät ongelmat ovat viivästyttäneet käsittelyä suunnitellusta aikataulusta.

- Jotkut maat ovat olleet sitä mieltä, että terrorismin torjunnassa ei hintalappuja katsella, toteaa sisäministeri Kari Rajamäki.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.