Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden lakot alkavat keskiviikkona

Teollisuusliitto vauhdittaa sopimusneuvotteluja lakkovaroituksin - näin merkittävästä sopimuksesta on kyse 2:20
Katso video kahden viikon takaa: Teollisuusliitto vauhdittaa sopimusneuvotteluja lakkovaroituksin – näin merkittävästä sopimuksesta on kyse.

Teollisuusliitto ja YTN ilmoittivat myös uusista lakoista.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden kolmipäiväinen lakko alkaa odotetusti keskiviikkona. Sovittelut työnantajajärjestöjen ja Teollisuusliiton välillä eivät tiistaina johtaneet ratkaisuihin.

Myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sekä Ammattiliitto Pron sovittelut Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa päättyivät tiistaina tuloksettomina, ja niiden ilmoittamat kolmipäiväiset lakot alkavat keskiviikkona.

Teollisuusliiton lakon kohteena olevissa työpaikoissa työskentelee noin 7  200 ihmistä. Lakon piirissä on 50 toimipaikkaa, muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita sekä Outokummun terästehdas Torniossa.

YTN:n lakko koskee kymmenkuntaa teknologiateollisuuden yritystä, ja sen piirissä on noin 5  000 ylempää toimihenkilöä. Pron lakko koskee teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöitä. Lakko suunnittelu- ja konsulttialalla koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välistä sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan mukaan perjantaina. Kemianteollisuuden johtaja Minna Etu-Seppälä vahvisti STT:lle, että myös kemian sovittelu jatkuu tuolloin.

YTN:n ja työnantajapuolen välinen sovittelu jatkuu sunnuntaina.

Lisää lakkovaroituksia

Teollisuusliitto jätti tiistaina myös kolmannen lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille ja työnantajajärjestö Kemianteollisuudelle. Lakonuhka koskee 87 toimipaikkaa, ja kolmipäiväiset lakot alkaisivat 15. helmikuuta.

Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 10  300 työntekijää. Lakot koskisivat muun muassa Turun ja Rauman telakoita sekä Wärtsilän tehdasta Vaasassa ja Nokian tehdasta Oulussa.

Teollisuusliitto pidentää samalla jo annettujen ylityökieltojen voimassaoloa 17. helmikuuta asti.

Teollisuusliitto on jättänyt aiemmin myös 112:ta toimipaikkaa koskevan lakkovaroituksen ajankohdalle 8.–10. helmikuuta.

Myös YTN antoi tiistaina uuden lakkovaroituksen kolmipäiväisestä lakosta 15.–17. helmikuuta. Sen piirissä olisi noin 20  000 ylempää toimihenkilöä.

Ammattiliitto Prolla on ennestään voimassa useita muitakin lakkovaroituksia.

Työnantajat: Vastuutonta

Lakkojen toteutumista on pidetty todennäköisenä sen jälkeen, kun Teollisuusliitto hylkäsi viime perjantaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoesityksen teknologiateollisuuden työriidassa.

Lakkojen laajentumista Teollisuusliitto perustelee sillä, että työnantajapuoli ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa.

–  Palkkojen on noustava, koska hinnat ovat nousseet. Palkansaajille on luotava näkymä menetetyn ansiotason korjaamisesta. Suomen vahva kilpailukyky mahdollistaa palkkojen korottamisen työpaikkoja vaarantamatta, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tiedotteessa.

Työnantajapuoli kritisoi liittojen toimintaa vastuuttomaksi.

–  Pakostakin tulee mieleen ajatus, onko tässä kyse muustakin kuin palkansaajien ostovoimaa koskevasta huolesta – esimerkiksi halusta näyttää valtaa eduskuntavaalien alla, Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoi tiedotteessa.

Kemianteollisuus puolestaan sanoi tiedotteessa lakkojen vaikeuttavan merkittävästi lakkojen kohteena olevien yritysten toimintaa ja aiheuttavan niille mittavat vahingot sekä mainehaittaa globaaleilla markkinoilla. Kemianteollisuuden mukaan osalle yrityksistä vahingot eivät jää kolmeen päivään, koska prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon.

Lue myös:

    Uusimmat