Mainos

Tehyn viimeisetkin listat työnantajille

(MTV3/ Katja Nuorvala)

Tehyn puheenjohtaja muistuttaa, että vielä on kuukausi aikaa pyrkiä ratkaisuun ja välttyä hoitajien joukkoirtisanoutumisilta.

Hoitajaliitto Tehy toimittaa tänään viimeisetkin joukkoirtisanoutumislistat työnantajille. Jotta sairaanhoitajien palvelusuhteet päättyisivät 19. marraskuuta, täytyy neljän viikon irtisanoutumisajan käynnistyä tänään.

- Irtisanoutumislistoja on toimitettu jo pitkin viikkoa työnantajille. Tänään sitten jätetään viimeisetkin listat, kertoi Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola MTV3:n Huomenta Suomessa.

Tehy uhkaa 12 800 henkilön palvelussuhteen päättämisellä. Kuntatyönantaja haluaa varmistaa listoilla olevien aikeet pyytämällä asiaan vahvistusta lokakuun 29. päivään mennessä. Laitinen-Pesola pitää tätä turhana.

- Toivoisin, että kuntatyönantaja keskittyisi muihin asioihin. Se on ollut aivan vapaaehtoinen toimenpide. Kyllä tämä tuntuu painostukselta työnantajan taholta.

Viime päivinä on uutisoitu näyttävästi siitä, kuinka irtisanoutumiset kohdistuvat kriittisiin paikkoihin, kuten leikkauksiin, päivystyksiin ja synnytyksiin. Laitinen-Pesolan viesti huolestuneille potilaille on se, että aikaa on vielä jäljellä.

- Haluan korostaa, että meillä on kuukausi aikaa neuvotella. Meillä on ainakin todella halu päästä neuvotteluratkaisuun ennen kuin irtisanoutumiset realisoituvat. Toivoisin, että ihmisiä ei peloteltaisi, koska ratkaisu on vielä mahdollinen.

Laitinen-Pesola muistuttaa edelleen, että kyseessä on laillinen työtaistelutoimenpide.

- Työnantaja vastaa potilasturvallisuudesta. Perustuslain mukaan terveydenhuollon järjestämisestä vastaa valtiovalta ja se on delegoitu kunnille. Jos kunnat eivät sitä pysty järjestämään, niin pallo palaa valtiolle. Yksittäisellä hoitajalla tai järjestöllä ei ole vastuuta siitä, että potilasturvallisuus taataan.

Hoitajien joukkoirtisanoutumista on pidetty ainutlaatuisena työtaistelukeinona. Laitinen-Pesolan mukaan kyseessä on kuitenkin paluu vanhaan.

- Vuonna 1955 silloisten valtion sairaaloiden sairaanhoitajat uhkasivat joukkoirtisanoutumisella. Myös 1960-luvulla sairaalalääkärit ovat käyttäneet tätä keinoa, hän kertoi.

Seuraavan kerran kuntatyönantaja ja Tehy neuvottelevat valtakunnansovittelijan johdolla maanantaina.

Mielenosoittajat konttaavat hoitajien puolesta

Joukko mielenosoittajia aikoo kontata sairaanhoitajien ja muiden hoitoalan työntekijöiden puolesta huomenna Helsingin keskustassa.

Todellisuuden tutkimuskeskuksen järjestämässä katuperformanssissa kontataan Kolmen sepän patsaalta eduskuntatalolle. Halukkaat saavat osallistua mielenilmaukseen, joka alkaa kello 13.

Mielenosoittajat ottavat konttaamalla kantaa myös esimerkiksi turvapaikanhakijoiden, yksinhuoltajien, eläkeläisten ja työttömien asemaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.