Mainos

Tehy: Homeisiin sairastuneiden sosiaaliturva pikaisesti kuntoon

Tehyn mukaan työpaikan homeongelma voi viedä työpaikan ja jättää työntekijän ilman vakuutusturvaa. Myöskään Kela ei maksa korvauksia, koska kyseessä on työympäristön aiheuttama sairaus.

Terveys- ja sosiaalialan hoitohenkilöstön ammattijärjestö Tehy vaatii, että työpaikkojen homeisiin sairastuneiden sosiaaliturva saatetaan kuntoon pikaisesti. Se esittää sosiaali- ja terveysministeriölle selvitysmiehen asettamista välittömästi käymään läpi sosiaaliturvan puutteet.

Ministeriön tähänastiset toimet eivät ole Tehyn mielestä riittäviä.

- Työpaikan homeongelma voi viedä työpaikan ja jättää työntekijän ilman vakuutusturvaa. Sairastunut saattaa jäädä ilman korvauksia, kun sairausloman palkka loppuu. Kela ei maksa korvauksia, koska kyseessä on työympäristön aiheuttama sairaus. Vakuutusyhtiöt tekevät epäyhtenäisiä ratkaisuja mm. homeiden aiheuttaman astman luokittelemisessa ammattitaudiksi, sanoo Tehyn työsuojeluasiantuntija Irmeli Vuoriluoto.

Ammattitautilaki saatava ajan tasalle

Selvitystyössä olisi otettava kantaa Kelan sairauspäivärahojen maksatukseen, kun työpaikan homeet heikentävät terveydentilaa ja estävät työhön palaamisen. Myös Työterveyslaitokselle olisi turvattava riittävät voimavarat, jotta tutkimuksiin pääsyä ei jouduta odottamaan kuukausia. Myös ammattitautilaki on saatettava Tehyn mielestä ajan tasalle.

Kosteusvauriohomeille altistuneiden työntekijöiden oireiden ja sairauksien tutkimiseksi on laadittava yhdenmukaiset tutkimuskäytännöt.

Työterveyslaitokselle tulee Vuoriluodon mukaan vuosittain tutkimuksiin keskimäärin 150 potilasta, joilla epäillään homeesta aiheutunutta ammattitautia. Terveydenhuollosta Työterveyslaitoksen ammattitautien selvittämisrekisteriin kirjautuu vuosittain 40-70 tapausta. Kaikkia sairaustapauksia ei hyväksytä ammattitaudiksi.

Sairaaloiden korjauksilla kiire

Sairaaloiden korjausrakentamisella on Tehyn mielestä kiire, sillä kosteusvauriot ovat pahentuneet ja homekasvustoa on löydetty yhä useammalta työpaikalta. Korjaustöitä varten olisi varattava erillisrahoitus budjettiin, samaan tapaan kuin koulujen korjaamiseen aikoinaan.

Vuoriluodon mukaan sairaaloiden sisäilman mittauksia ei aina tehdä rahanpuutteeseen vedoten. Heikko sisäilma haittaa työntekijöiden lisäksi myös heikkokuntoisten potilaiden paranemista.

Homeisiin sairastuneita ja taloudellisesti tyhjän päälle pudonneita ihmisiä tulee jatkuvasti lisää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.