Mainos

Tax free päättynee Tallinnan laivoilla vuonna 2004

Tax free loppunee Tallinnan laivoilla vuonna 2004. Tallinkin arvioi lippujen hintojen kaksin tai kolminkertaistuvat.

Tax free - kauppa päättyy Tallinan laivoilla mitä ilmeisimmin vuonna 2004, kun Viro liittyy EU:n jäseneksi. Asia ratkennee Viron ja EU:n välisissä jäsenyysneuvotteluissa kuukauden kuluttua.

Tallink vaatii Viron valtiota korvaamaan tax freen loppumisesta aiheutuvat menetykset. Ellei tukea saada, lippujen hinnat Tallinkin mukaan kaksin tai kolminkertaistuvat.

Viro on yrittänyt neuvotella tax free - kaupalle jatkoaikaa. EU on kuitenkin suhtautunut siirtymäaikaesityksiin niin jyrkän kielteisesti, että Viro on luopumassa vaatimuksestaan. Virallisesti tätä ei suostuta vielä myöntämään; kortit paljastetaan vasta neuvottelupöydässä kuukauden kuluttua.

Viron pääministeri Siim Kallas sanoo, että Viro on hyvin realisitinen ja ymmärtää, että Euroopan unioni on hyvin jyrkästi sellaista järjestelmää vastaan. Hän sanoo, että se on vastaan niitä periaatteita, jotka ovat perustana Euroopan unionin toiminnalle. - Siinä mielessä me ymmärrämme, että saada semmoinen ylimenokausi liittymisen jälkeen on hyvin epätodennäköistä, lisää Kallas.

Tallink on jo ehtinyt vaatia valtiolta apua, jos tax free - myynti menetettään. Tallink Gruppin pääjohtaja Kalev Järvelill sanoo, että Suomi ja Ruotsi tukevat omia linjojaan. Hän sanoi, ettei näe syytä, miksi Viro ei tekisi samoin.

Virossa valtionavun saaminen ei kuitenkaan ole lainkaan itsestäänselvää. Viro on noudattanut hyvin liberaalia talouspolitiikaa ja toistaiseksi tukea on annettu vain maataloudelle.

Tallinna matkatoimistojen liiton teettämän tutkimuksen mukaan Helsingistä Talliinnaan saapuvien matkailijoiden määrä putoaa kolmanneksella heti, kun tax free poistuu. Ellei valtiolta saada tukea, lippujen hinnat nousevat 60 prosentilla. Tallinkin arviot ovat vielä synkemmät.

Viron valtio pitää lukuja liioiteltuna eikä usko matkailijoiden määrän romahtavan. Myös Silja ja Nordik Jet Line uskovat Tallinnaan matkaajia riittävän. Myös Tallinkin katamaarilla jututtamaamme suomalaiset vähättelivät tax freen merkitystä. - En usko, että se on kovin tärkeä asia monellekaan - ei ainakaan minulle - koska Virosta saa ostaa edullisesti muitakin tavaroita, sanoo matkustaja Kirsi Eklund.

Suurilla laivoilla tax free on kuitenkin erittäin tärkeä tulonlähde. Tallink uhkaakin siirtää suuret matkustaja-aluksensa Tukholman ja Pietarin reiteille, ellei valtio myönä sille riittävää tukea tax free - myynnin loppumisen jälkeen.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 20.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.