"Tavallinen" kansa saanee sikainfluenssarokotteen ensi vuonna

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koko Suomen väestö on mahdollista rokottaa talven aikana. Erityisryhmien rokottamiseen menee näillä näkymin loppuvuosi. 25 vuotta täyttäneet, perusterveet saavat rokotteen vasta, kun erityisryhmät on rokotettu.

- Näiillä näkymin ensi vuoden alusta voidaan alkaa rokottaa niitä, jotka eivät kuulu erityisryhmiin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelman päällikkö Tuija Leino.

Rokote ei ole myynnissä, eli sen saa vain julkisen terveydenhuollon kautta. Marssijärjestyksen on määrännyt sosiaali- ja terveysministeriö: ensin infektiopotilaat ja heitä hoitava henkilökunta. Toisena rokotetaan raskaana olevat, kolmantena pitkäaikaissairaat, neljäntenä pienet lapset.

Nyt kun Suomessa on ensimmäinen ihminen kuollut sikainfluenssaan, noussee myös kiinnostus rokotuksen ottamiseen.

- Näin se yleensä on, että kun kuolemantapaus tulee, alkaa rokote taas kiinnostaa, sanoo Leino.

Hän sanoo, että sairauden- tai kuolemanpelon vuoksi rokotteen saamista ei voi kuitenkaan nopeuttaa.

- Ei voi yhtään nopeuttaa, koska asetuksella on säädetty, että ensin sen saavat ne, joilla on lääketieteellinen tarve, sanoo Leino.

Kunnat järjestävät rokotukset pääsääntöisesti terveyskeskuksissa.

- Kunnathan voivat sitten antaa vaikka tiettynä viikkona yhdelle ikäryhmälle rokotuksen ja edetä rokotusaikataulussa sillä tavalla, sanoo Leino.

Suomi on tilannut noin 5,3 miljoonaa rokoteannosta. Rokotteet saapuvat maahan vähitellen. Tällä viikolla rokotteita on käytössä 437 000, ja joka viikko tulee 100 000 - 200 000 annosta lisää.

Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista.

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja