Tätä et tiennyt aivoistasi – lue lista!

Mikä aisti kehittyy aivoissasi ensimmäisenä, ja miten paljon aivot kasvavat syntymän jälkeen? Lue faktat!

Nursingassistantcentral.com keräsi yhteen faktoja kehittyvistä aivoista. Tiesitkö tätä?

Hermosolut

Alkuraskauden aikana neuroneja syntyy 250 000 kappaleen minuuttivauhtia. Kun synnyt, kaikki ei kuitenkaan ole ohi, sillä uusia hermosoluja syntyy koko elämän ajan.

Aivojen koko

Kun synnyit, aivosi sisälsivät jo suurimman osan niistä aivosoluista, joita tarvitset elämäsi aikana. Vastasyntyneet aivot kuitenkin kasvavat kolminkertaisiksi ensimmäisen elinvuoden aikana! Aivojen kasvu lakkaa, kun täytät 18.

Puhuminen auttaa

Jos sinulle luettiin lapsena, olet onnekas: ääneen lukeminen ja puhuminen auttavat aivoja kehittymään. Niillä lapsilla, jotka oppivat puhumaan kahta kieltä ennen kuin täyttävät kaksi vuotta, on aikuisena aivoissaan enemmän harmaata ainetta, josta isoaivokuoren pinta koostuu.

Lapsena koettu väkivalta ja kaltoinkohtelu taas voivat tutkimusten mukaan haitata aivojen kehitystä.

Muistatko, kun…

Tutun tuoksun laukaisemat muistot vaikuttavat eniten tunteisiin, ja siksi tutun aromin mieleen tuoma muisto tuntuu intensiivisemmältä kuin vaikkapa tietyn paikan aiheuttama muisto.

Muistiin vaikuttavat monet asiat: unettomuus voi vaikeuttaa uusien muistojen syntymistä, ja myös aikaerorasitus voi huonontaa muistia.

Estrogeenihormonin on havaittu parantavan muistia. Voit myös itse kehittää aivojasi, sillä aina kun muistat jotain tai ajattelet uutta asiaa, luot aivoihisi uusia yhteyksiä!

Miltä tuntuu?

Tuntoaisti on ensimmäinen aisti, joka kehittyy kohdussa.


Lue myös:

AVA

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja