Tästä syystä syöt liikaa! − Lue miten vältät ylensyömisen

Yhdysvaltalainen National Public Radio (NPR) kertoo ruokaan liittyvistä optisista illuusioista, jotka hämäävät jopa ammattilaisia. Ihmiset syövät ja juovat niiden takia alitajuisesti liikaa.

Erinäiset tutkimukset viittaavat siihen, että päätämme syömämme ruoan määrän usein alitajuisesti. Ongelmana on, että aivomme johtavat meidät monesti harhaan.

Kuuluisin esimerkki harhaanjohtamisesta on niin sanottu Delboeufin vaikutus. Se on optinen illuusio, jossa kaksi samankokoista värjättyä täplää näyttävät erikokoisilta riippuen siitä, minkä kokoinen ympyrä niiden ympärille piirretään. Mitä pienempi ympyrä ympärillä on, sitä suurempi täplän uskotaan olevan.

Delboeufin vaikutus on läsnä joka kerta, kun otamme ruokaa lautasillemme. Uuden tutkimuksen mukaan vaikutus on tavoitemäärään verrattuna jopa 12−13 prosenttia lautasen koosta riippuen.

Illuusiosta etukäteen kertominenkaan ei poistanut vaikutusta. Se on juurtunut aivoihimme niin syvään, että sen vastustaminen ilman tarkkoja mittoja on mahdotonta.

Alitajuntaa voi auttaa

NPR listaa muutamia vinkkejä, joilla alitajuntaa voi huijata omaksi edukseen. Loppujen lopuksi vinkit ovat kuitenkin vain silmänkääntötemppuja. Jos syömistä haluaa todella vähentää, täytyy siihen kiinnittää huomiota myös tietoisesti.

Osta pienempiä lautasia

Delboeufin vaikutus kannattaa ottaa tosissaan. Osta kotiin pienempiä lautasia, joiden värit ovat ruokapöydän kanssa kontrastissa.

Osta korkeampia laseja

Tässä on toinen optinen illuusio, jota kannattaa käyttää omaksi hyödykseen. Meillä on taipumus yliarvioida pituuksia korkeussuunnassa verrattuna leveyssuuntaan. Jopa ammattibaarimikot kaatavat leveään mutta matalaan lasiin usein liikaa. Sen sijaan korkean ja kapean lasin tilavuutta yliarvoimme joka kerta, mikä johtaa pienempiin lasillisiin.

Laita terveellinen ruoka keittiössä silmien korkeudelle

Terveellisen ruoan kannattaa olla helposti saatavilla ja ensisilmäyksellä nähtävillä. Esimerkiksi jääkaappi kannattaa järjestää niin, että epäterveellinen ruoka on jääkaapin takaosissa ja terveellinen ruoka eli lähinnä vihannekset ja hedelmät puolestaan silmien tasolla jääkaapin etualalla.

Vältä ruokapornoa

Herkullisen ruoan katselu tekee ihmisen nälkäisemmäksi, kuten kaikki tietävät, mutta nyt niin sanovat myös tutkimukset. Jos haluat vähentää syömistä, älä katso ruokaohjelmia.

Käytä värejä hyväksesi

Ruoan väri vaikuttaa sen makuun. Oletamme punaisten asioiden olevan makeita. Ruoan värjääminen punaiseksi tekee siitä alitajuisesti makeampaa, jolloin sokerin määrää voi vähentää maun kärsimättä.

Syö miesten kanssa

Jostain syystä kummatkin sukupuolet syövät miesseurassa vähemmän kuin naisseurassa. Tämä johtunee sukupuolinormeista: naiset yrittävät syödä sirosti miesten nähden, ja toisaalta miesten ei tarvitse rehennellä yhtä paljon keskenään, joten mässäily vähenee.

Lähde: NPR.org

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja