Mainos

Tässä Suomen vientivaltti: Biohajoava luuruuvi

Tampereelle keskittynyt terveydenhuollon biomateriaaliala on noussut yhdeksi alan edelläkävijöiksi myös kansainvälisesti.

Elimistöön itsestään hajoavasta biomateriaalista on kehitetty esimerkiksi luunauloja ja -ruuveja, joilla voidaan korjata luun murtumia. Biomateriaalialan liikevaihdon arvioidaan nousevan tänä vuonna jopa kymmenillä prosenteilla. Hiljattain myyntiluvan sai myös antibioottinen lääkeruuvi.

- Alan uusin keksintö on niin sanottu antibioottiruuvi, eli maitohappo-polymeeriruuvi, josta vapautuu antibioottia noin kolmen kuukauden ajan. Vähitellen ruuvi hajoaa elimistöön itsestään, kertoo emeritusprofessori Pertti Törmälä ruuveja valmistavasta Bioretec Oy:stä

Tulevaisuudessa yleistyvät menetelmät, joissa esimerkiksi avosydänleikkauksissa halkaistu rintalasta voidaan sitoa nippusiteen näköisillä pannoilla ja murtunut kylkiluu biohajoavalla levyllä. Implantit sulavat elimistöön, kun niiden tehtävä on täytetty.

- Euroopassa ja USA:ssa tehdään vuodessa jo noin miljoona leikkausta, joissa käytetään tällaisia biohajoavia implantteja. Yhteiskunta säästää poistoleikkauksissa, joissa perinteisiä metalleja on jouduttu poistamaan, Törmälä sanoo.

Liikevaihdon kasvu jopa tuplaantumassa

Tekesin vaikuttavuusraportti nostaa terveydenhoidon biomateriaalialan innovaatiot yhdeksi Suomen merkittävimmistä innovaatioaloista viimeisen 30 vuoden aikana. Tampereelle keskittyneellä biomateriaalialalla on kansainvälisestikin katsottuna suuri etumatka muihin alan toimijoihin. Bioretecin liikevaihdon arvioidaan tänä vuonna kaksinkertaistuvan, muut alan yritykset ovat myös kovassa nousussa.

- Viime vuonna yritykset kasvoivat parinkymmenen prosentin luokkaa vähintään ja tänä vuonna odotetaan vielä selvästi kovempaa kasvua, kymmeniä prosentteja vähintään.

Tekesin ryhmäpäällikkö Mika Sievi-Kortteen mukaan kyse on merkittävästä alasta, jolla työ ei tule loppumaan.

- Ihmiset vanhenevat, ihmisen kudokset ja luusto eivät kuitenkaan uusiudu siinä vauhdissa, mitä ihmisten elinikä pitenee. Biomateriaaleja voidaan käyttää erilaisten sairauksien, kuten osteoporoosinkin hoidossa.

Biomateriaalialan neljän tamperelaisyrityksen myynnistä 90 prosenttia suuntautuu ulkomaille, kauppa käy pääasiassa USA:han, mutta viime syksynä Venäjä kiri toiseksi tärkeimmäksi kauppakumppaniksi.

Työpaikat pyritään säilyttämään Suomessa

Moni menestyväkin yritys karkaa ulkomaille halvemman työvoiman perässä, mutta usko alan työpaikkojen säilymiseen Suomessa on vahva.

- Ala vaatii monipuolista osaamista, itse valmistavalta henkilökunnalta vaaditaan korkeaa koulutusta ja tuotteet tehdään puhdastiloissa, jotka vaativat suuria investointeja, toteaa Sievi-Korte.

Törmälän mukaan työpaikat pysyvät Suomessa myös vaativien alihankintapalveluiden vuoksi.

- Tietotekniikan, mittaustekniikan ja erilaisen laitetekniikan siirto ei ole mitenkään yksinkertaista vieraaseen maahan. Uskon siis, että työpaikat jäävät Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.