Tässä ovat asunnonostajan kymmenen painajaista

Oman asunnon ostaminen tehdään useimmiten hyvin heppoisin perustein, väittää Suomen Asuntosijoittajat.

Muutaman asunnon katseleminen ennen lopullista ostopäätöstä ei useinkaan riitä taloudellisesti järkevien kauppojen tekemiseen. Asuntosijoittajien mukaan valtaosa tekee ostopäätöksen tunteella, ei taidolla.

Yhdistyksen mielestä varsinkin nuorten ensiasunnon ostajien olisi järkevää kysyä neuvoja kokeneilta asuntoalan konkareilta. Myös omat vanhemmat pystyvät usein tarjoamaan jonkinlaista näkemystä asunnon ostamiseen, koska ovat mahdollisesti tehneet jo useampia asuntokauppoja.

Asunnonostajan kymmenen painajaista

1. Asunto ostetaan ylihintaan ja annetaan tunteiden vaikuttaa ostopäätökseen. Myyntihinnat ovat eri asia kuin toteutuneet kauppahinnat. Hyvin harva asunto myydään pyydetyllä hinnalla. Tinkimisvaraa voi olla jopa 10 - 20 %.

2. Todellinen korkotaso yllättää. Esimerkiksi 12 kuukauden euriborkorko koko euroalueen historiaa ajatellen on ollut pankin marginaalin kanssa keskimäärin noin neljän prosentin luokkaa. Korkotaso on tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla.

3. Tulevia peruskorjauksia ei osata arvioida. Paljonko kuluu ylimääräistä rahaa kauppahinnan lisäksi esimerkiksi seuraavan 10 - 15 vuoden aikana?

4. Asunto ostetaan muuttotappioalueelta. Pahimmassa tapauksessa asunnon pidemmän aikavälin hintakehitys voi olla jopa negatiivinen.

5. Asuntoa remontoidaan liikaa tai liian persoonalliseksi. Asunnon realisointi voi vaikeutua, jos asunnossa on käytetty esimerkiksi liian persoonallisia ja voimakkaita värimaailmoja tai tilaratkaisuja.

6. Asunto joudutaan myymään nopeasti tai huonon markkinatilanteen aikaan. Esimerkiksi pariskunnat ostavat useimmiten yhteisen asunnon ilman etukäteissopimusta siitä, kuinka asunnon suhteen toimitaan mahdollisessa erotilanteessa.

7. Muut kulut unohtuvat. Hoitovastikkeen, sähkön ja veden lisäksi olisi syytä muistaa, että rahaa kuluu myös mahdollisiin kodinkoneiden uusimisiin, pintaremontteihin, vuosikorjauksiin, perusparannuskorjauksiin, vakuutuksiin ja mahdollisiin kiinteistöveroihin.

8. Omassa taloudessa ei ole joustovaraa eli rahoituspuskuria. Yllättävien kulujen ilmaantuessa yöunet kärsivät liian helposti.

9. Ostettu asunto on liian kallis omaan nettotulotasoon nähden. Asumiskulut kokonaisuudessaan haukkaavat liian suuren siivun palkkapussista. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää sitä, että lainanlyhennyskulut eivät saisi olla yli 40% omista nettotuloista.

10. Asunto on varma sijoitus. Vaikka asuntojen hintakehitys onkin ollut nousevassa trendissä jo vuodesta 1996 lähtien, ei tämä ole tae siitä, että hintojen kipuaminen olisi jatkuvaa! Itse asiassa asuntojen reaalihinnat ovat olleet laskussa jo vuoden 2011 heinäkuusta alkaen.

Lähde: Suomen Asuntosijoittajat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat