Tarhaaja: Tuntuu äärimmäisen pahalta

Tarhaaja pitää turkiseläinten surkeita oloja äärimmäisinä harvinaisuuksina. Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemat kuvat muun muassa vammautuneista eläimistä nostivat turkistilat jälleen kerran ikävässä valossa julkisuuteen.

- Tarhaajana se tuntuu äärimmäisen pahalta. Ei kukaan asiallinen tuottaja pahuuttaan pidä sairaita eläimiä häkissä. Se on joku huolimattomuusvirhe tai henkilökohtaisen elämän ongelma, arvioi Lohtajalla Keski-Pohjanmaalla turkistilaa pitävä Jorma Kauppila.

Kauppila sanoo tarhauksen olleen seipään nokassa viimeiset 10 - 15 vuotta. Kylänraitilla hän ei joudu elinkeinoaan selittelemään, sillä eläintenkasvatus on alueella tuttua. Kaupungissa tilanne on toinen.

- Se tuntuu turhauttavalta, kun joutuu vakuuttamaan, että teemme oman toimeentulomme ja kotiseutumme eteen ihan rehellistä duunia.

Elanto turkiksista jo kymmeniä vuosia

Kauppila pyörittää turkistilaa yhdessä veljensä ja isänsä kanssa. Perheyritys tuottaa noin 20 000 nahkaa vuodessa.

Viime vuosi oli taloudellisesti tiukka, mutta tämä vuosi näyttää jo paljon valoisammalta. Parhaimmillaan Kauppilan tila myy nahkoja 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa.

- Meidän suku on elänyt 60 - 70 vuotta tällä touhulla, toki vaihtelevasti, hän kertoo.

Kauppila ei usko, että turkistarhaus kielletään Suomessa. Yhtenä syynä hän pitää sitä, että turkikseen on pukeuduttu aina.

- Turkis on ikuinen pukeutumistapana, se ei tule loppumaan. Mutta tarhaustapojen pitää muuttua ajan mukana.

LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat