Tappajasieni leviää sairaaloissa ympäri maailmaa – lääkkeille hyvin vastustuskykyinen hiivasieni on poikkeuksellisen sitkeä ja luokiteltu Yhdysvalloissa kiireellisiä toimia vaativaksi terveysuhaksi

Antibioottiresistenssi – tulevaisuuden terveysuhka 6:37
Video: Antibioottiresistenssi on yksi tulevaisuuden suurista terveysuhista.

Erittäin sitkeä ja tappava Candida auris -hiivasieni on levinnyt sairaaloissa eri puolilla maailmaa. Asiasta kertovat muun muassa The New York Times ja New York Post.

Tutkijat löysivät Candida aurisin ensimmäistä kertaa ulkokorvasta japanilaiselta potilaalta vuonna 2009. Viimeisen viiden vuoden aikana epidemioita on sittemmin ollut muun muassa Intiassa, Espanjassa, Britanniassa ja Etelä-Amerikassa.

Nyt "tappajasieneksi" kuvailtu Candida auris on herättänyt suurta huolta Yhdysvalloissa, jossa tapauksia on raportoitu viranomaisten mukaan jo yhteensä 587.

Hiivasieni on lisätty Yhdysvalloissa kiireellisiä toimia vaativien terveysuhkien listalle.

Poikkeuksellisen sitkeä sieni tappaa varsinkin sairaaloissa

Sieni aiheuttaa vakavia infektioita etenkin esimerkiksi sairaaloissa oleville potilaille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Tilannetta ei helpota se, että sieni on hyvin vastustuskykyinen käytössä oleville sienilääkkeille.

Sairaalatartuntana tauti on erittäin vaarallinen: lähes joka toinen verenkiertoinfektion saaneista potilaista on kuollut kolmen kuukauden kuluessa.

Hiivasieni on myös poikkeuksellisen sitkeä. Esimerkiksi newyorkilaisessa Mount Sinai -sairaalassa todettiin NYT:n mukaan viime vuonna Candida auris -tapaus vanhemmalla miehellä, joka kuoli infektioon.

Sairaala joutui lopulta repimään jopa lattialaatat ja kattoverhoiluja pois desinfiointia varten.

THL: Suomessa syytä varautua epidemioihin

THL:n mukaan Candida aurisin aiheuttamia infektioita ei ole havaittu Suomessa.

– Vaikka Suomessa ei olekaan todettu C. auris -tapauksia, niiden aiheuttamiin epidemioihin on syytä varautua, THL:n viimekeväisessä tiedotteessa todetaan.

Suomeksi asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat