Tanskan pohjoisnavan valloitus etenee

Tanskan lisäksi pohjoisnavan omistajuutta havittelevat Venäjä, Yhdysvallat, Kanada ja Norja. Merenalaisilla alueilla uskotaan olevan paljon luonnonvaroja.

Tanskalainen pohjoisnavalle matkaava retkikunta aikoo kartoittaa merenpohjan Grönlannin pohjoispuolella, kertoo maan hallitus.

Ruotsalaisella Odin-jäänmurtajalla pohjoisnapaa lähestyvä retkikunta aikoo viettää alueella viisi viikkoa. Apunaan miehistöllä on jäätä murtava sukellusvene.

Tanskalaisten toiveissa on, että tutkimustulokset todistavat vedenalaisen Lomonosovin harjanteen olevan Grönlannin jatke ja siten Tanskan aluetta. Grönlannista Siperiaan ulottuva harjanne kätkee luultavasti sisäänsä runsaasti luonnonvaroja, lähinnä öljyä ja kaasua.

Tanskan tiede-, teknologia- ja kehitysministeri Helge Sanderin mukaan retkikunta on tunnistanut Jäämereltä viisi mahdollista aluetta, joita Tanska voi vaatia itselleen. Yksi mahdollinen kohde on pohjoisnapa.

Kamppailu pohjoisnavan herruudesta kärjistyi, kun Venäjä lähetti alueelle sukellusveneen kaksi viikkoa sitten. Venäjä katsoo harjanteen yltävän Siperian mannerjalustaan. Tanskan ja Venäjän lisäksi osuuttaan alueesta hamuavat Kanada, Norja ja Yhdysvallat.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat