Mainos

Tammikuu oli maapallolla ennätyslämmin

Lämpötilat olivat koholla etenkin pohjoisella pallonpuoliskolla. Tutkijoiden mukaan ennätyssää johtui ilmaston lämpenemisestä ja El Nino -ilmiöstä.

Tammikuu oli maapallon kattavissa säätilastoissa kaikkien aikojen lämpimin, kertoo Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA. Edellinen ennätysvuosi oli 2002. Maailmanlaajuista tilastoa on pidetty vuodesta 1880 lähtien.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan lämpötilat olivat eniten keskivertoa ylempänä osissa pohjoista pallonpuoliskoa. Suuressa osassa Itä-Eurooppaa ja Venäjällä lämpötila oli 4,5 celsius-astetta keskimääräistä korkeampi ja Kanadassakin kolme astetta keskiverron yläpuolella.

Yhteenlaskettu maankuoren ja valtamerien lämpötila oli 0,85 astetta korkeampi kuin 1900-luvulla tammikuussa keskimäärin. Edellisenä ennätysvuonna 2002 vastaava lukema oli 0,71 astetta.

Tutkijat selittävät lämpötilan nousua ilmaston lämpenemisellä ja El Nino -sääilmiöllä. El Ninolla tarkoitetaan Tyynellämerellä päiväntasaajan lähellä epäsäännöllisesti muutaman vuoden välein esiintyvää pintaveden lämpenemistä, joka vaikuttaa sääolosuhteisiin ympäri maapalloa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.