Tämän kesän trendilaji: Takaperinjuoksu!

Viime vuonna juoksijat treenasivat paljain jaloin. Tänä kesänä treenistä saa kaiken irti juoksemalla takaperin! Dailymail.co.uk neuvoo, miten.

Vuoden 2011 hittikuntoilulajiksi on odottamattomasti noussut takaperinjuoksu. Viime vuonna treenaajat heittivät lenkkarit nurkkaan kokeillakseen paljain jaloin juoksua – perustellen, että se polttaa nopeammin kaloreita ja on ystävällisempää jaloille. Takaperinjuoksun asiantuntija Karl Twomey kertoo Dailymail.co.uk:lle lajin eduista.

– Takaperinjuoksu kehittää tasapainoa ja ääreisnäkökykyä, jopa kuuloaistia, kun juoksija herkistyy ympäristölle. Se myös kiinteyttää lihaksia, Twomey kuvailee.

Onko kyse muustakin kuin omituisesta villityksestä? Muodikkaasta statuksestaan huolimatta takaperinjuoksu ei ole uusi laji. Se nousi aktiviteetiksi 70-luvulla, kun urheilulääkärit alkoivat suositella lajia loukkaantuneille urheilijoille. Siitä lähtien se on ollut olennainen osa esimerkiksi nyrkkeilyä ja jääkiekkoa harrastavien treeniä. Fysioterapeutit antavat lajille hyväksyntänsä, sillä takaperinjuoksu vähentää niveliin kohdistuvia iskuja. Sitä suositellaan usein nilkka- ja selkäongelmista kuntoutuville.

Monet asiantuntijat sanovat lajin olevan oikotie huippukuntoon. Yhdysvalloissa sijaitsevan Oregonin yliopiston tutkimus osoittaa, että takaperin juoksijoiden on liikuttava vain 80 prosenttia eteenpäin juoksevien nopeudesta saavuttaakseen samat psyykkiset ja fyysiset edut.

Etelä-Afrikkalainen Stellenboschin yliopisto näyttää tekniikan edistävän myös sydän- ja verisuonien toimintaa.

Takaperinjuoksussa ei välttämättä selviä aluksi ilman yhteentörmäyksiä. Onko Twomey kolaroinut juostessaan?

– Kyllä! Aloittaessani törmäilin roskapönttöihin, lyhtypylväisiin, puihin ja jopa ihmisiin. Takaperin juokseminen vaatii enemmän keskittymistä. Se on henkisesti uuvuttavampaa kuin eteenpäin juoksemisella saavutettu meditatiivinen vyöhyke, Twomey kertoo.

– Muut juoksijat saattavat katsella sinua kuin hullua, kun juokset heidän ohitseen takaperin. Muutamaa minuuttia myöhemmin saatat kuitenkin huomata heidän kokeilevan samaa. Laji saattaa koukuttaa, Twomey lisää.

Vinkit takaperinjuoksuun

Takaperinjuoksukilpailuja Iso-Britanniassa järjestävä James Bamber kertoo juoksuasennon olevan hyvä, sillä laskeudut ja ponnistat etujalalla ja ukkovarpaasi ovat suorassa.

James Bamberin vinkit takaperinjuoksuun:

– Valitse tasainen, suuri juoksupinta ja siitä suora reitti 50–100 metrin matkalta. Kävele se ensin läpi tarkistaaksesi onko reitillä kuoppia.

– Aloittelijat kokevat helpommaksi juosta kaverin kanssa. Toisten juostessa vähän matkan päässä takaperin, toinen juoksee etuperin.

– Älä yritä katsoa taakse liian usein.

– Aloita yhdistämällä takaperinjuoksu lämmittelyyn tai jäähdyttelyyn tavallisen lenkin yhteydessä. Lisää pikkuhiljaa takaperinjuoksun aikaa ja matkaa.

MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja