Tämä on yksi yleisimmistä kodin tulipalon aiheuttajista – vältä virheet!

Takka tai muu kodin tulisija on yksi yleisimmistä kodin tulipalon aiheuttajista. Moni lämmittääkin takkaansa mututuntumalla perehtymättä lainkaan juuri kyseisen tulisijan käyttöohjeisiin tai oikeaoppiseen lämmittämiseen. Seurauksena voi olla liian kuuma takka tai piippu, jotka pahimmillaan polttavat koko talon.

Tulisijan pesä sullotaan täyteen puuta ja takkaa lämmitetään useita tunteja, kunnes hormi hehkuu kuumuuttaan. Nämä ovat yleisimpiä virheitä, joita kokemattomat tulisijan lämmittäjät tekevät.

– Jos tulisijaa lämmittää liian pitkään, hormirakenteet ylikuumenevat aiheuttaen palovaaran. Liiasta lämmittämisestä ei ole hyötyä, sillä tulisija on parissa tunnissa varannut sen lämmön, minkä se pystyy varaamaan, kertoo paloturvallisuuden riskipäällikkö Jouni SorvariLähiTapiolasta.

Yleisohje on, että tulisijaa saa lämmittää 1,5–2 tuntia kerrallaan. Oikea lämmitysaika kannattaa tarkistaa tulisijan omasta käyttöohjeesta tai takan muuranneelta muurarilta.

Älä sullo täyteen puita

Iso takka saattaa houkutella kasaamaan klapeja tulipesään runsaasti, mutta puiden määrässä on syytä olla tarkkana. Usein nimittäin puita laitetaan liikaa suhteessa tulipesän kokoon tai tulisijan varaamiskykyyn. Suuressa takassa ohjeiden mukainen määrä puita voi näyttää hyvin pieneltä määrältä.

– Joissakin tulisijoissa käyttöohjeiden mukainen täyttömäärä voi olla huomattavan pieni suhteessa tulipesän kokoon. Iso tulipesä ei tarkoita sitä, että se laitettaisiin täyteen puita. Puolet pesän koosta voi olla oikea määrä, Sorvari neuvoo.

Puita ei myöskään tarvitse koko ajan lisätä, vaan kannattaa odottaa, että edelliset ovat palaneet. Näin puut palavat rivakasti ja vältytään hormin liialliselta nokeentumiselta.

Sulje pelti oikeaan aikaan

Kun takkaa tai muuta tulisijaa ryhtyy lämmittämään, on syytä silmämääräisesti tarkistaa tulipesän kunto ja tulisijan pinta halkeamien varalta.

Polta vain puhdasta ja kuivaa puutavaraa. Puita sytytettäessä hormipelti kannattaa vetää täysin auki.

– Peltiä ei saa sulkea ennen kuin kaikki punahehku on sammunut. Peltiä voi kuitenkin alkaa pienentää loppuvaiheessa, jotta lämpö ei karkaa.

Jäljelle jäänyt tuhka on aina syytä kerätä palamattomaan, kannelliseen astiaan ja viedä riittävän etäälle rakennuksesta. Myös vuosittaiset huoltotoimenpiteet takaavat sen, että takkatulesta voi nauttia huolettomasti.

– Ympärivuoden asuttavissa rakennuksissa nuohous tulee tehdä vähintään kerran vuodessa, Sorvari muistuttaa.

Haaveiletko takkatulen loimusta? Muista nämä seikat tulisijaostoksilla:

Takkaa tai muuta tulisijaa hankittaessa ensimmäisenä on usein mielessä se, minkä näköinen yksilö omaan kotiin sopisi. Ulkonäköseikkojen ohella kannattaa kiinnittää huomiota myös liutaan muita asioita, jotta tulisijasta voi nauttia varmasti turvallisesti.

– Tulisijan rakentaminen on luvanvaraista. Ennen kuin suuntaat tulisijakauppaan, ota yhteyttä paikalliseen rakennusvalvontaan ja pelastusviranomaiseen kysyäksesi ohjeita.

– Selvitä liikkeen asiantuntijoiden kanssa, millainen tulisija kotiisi sopii. Kiinnitä huomiota muun muassa tulisijan painoon ja kokoon.

– Asunnon perustukset tulee olla tulisijalle sopivat, eikä sitä saa asentaa liian ahtaaseen tilaan. Suojaetäisyydet tulee olla riittävät sekä ylös, sivuille että eteen.

– Tarkista tulisijan ja hormin yhteensopivuus. Nykyisin on paljon metallihormeja, jotka kestävät vain tietyn lämpöisiä savukaasuja. Kysy asiantuntijalta neuvoa, millainen tulisija sopii mihinkin hormityyppiin.


(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat