Tämä auto maksaa viikon päästä 8 000 euroa enemmän

Tänä sunnuntaina oli useassa Suomen autoliikkeessä viimeinen mahdollisuus ostaa uusi auto vanhalla, halvemmalla, autoverolla.

Autojen uusi verotaulukko otetaan käyttöön tasan viikon päästä, ja uudistus tarkoittaa Autoliiton arvion mukaan sitä, että 80 prosenttia myytävistä autoista kallistuu.

Delta Autossa Helsingin Herttoniemessä kävikin tänään kuhina, sillä menopeli irtosi vielä halvemmilla hinnoilla.

– Varauduimme tähän loppukiriin tilaamalla runsaasti autoja varastoon, jotta ne ehditään rekisteröidä ennen huhtikuuta, kertoo automyyjä Raimo Lavikainen Delta Autosta.

Helsinkiläinen Karin Freudenthal todisti automyyjän puheet todeksi, sillä hän oli sunnuntaina autokaupoilla juuri autoverouudistuksen innostamana.

– Kyllähän tässä kiire tuli, mutta säästin noin tuhat euroa, kun ostin auton nyt enkä esimerkiksi viikon päästä, hihkuu Freudenthal.

Autoliitto poistaisi koko hankintaveron

Uuden autoverotaulukon myötä valtio haluaa ohjata kuluttajia suosimaan vähäpäästöisempiä autoja.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä voimaan astuva autoverotaulukko on suopea alle 110 grammaa kilometrillä hiilidioksidipäästöjä tuprutteleville autoille.

Vaikka uudistuksen voi katsoa olevan ekologinen, Autoliitto suhtautuu muutokseen penseästi.

– Autojen keskihinnat nousevat, joten autojen keski-ikäkin nousee, arvioi Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Nieminen epäilee, että veronkorotuksen perheautomalleille vähentää autohankintoja. Autoliiton mukaan autojen hankintavero on lyhytnäköistä politiikkaa.

– Jotta Suomen autokanta hyötyisi uusista ympäristöinnovaatioista, koko hankintaverosta pitäisi luopua, ehdottaa Nieminen.

Suomessa on noin 3 miljoonaa henkilöautoa, joiden keski-ikä on 11 vuotta. Uusi autoverotaulukko astuu voimaan 1.4.2012.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 25.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat