Talvi ja taloyhtiö

Taas on se aika vuodesta, jolloin on syytä kerrata muutama perusseikka talven aiheuttamista töistä pihoilla ja kaduilla - sekä vastuista niiden suorittamisessa.

Lähtökohtaisestihan kiinteistönomistaja on vastuussa omasta alueestaan ja sen turvallisuudesta niin pihalla, kadulla kuin katoillakin. Kadun puolella käytäntö vaihtelee kunnittain ja jopa eri alueilla kuntien sisälläkin, varsinkin kun on kysymys isoista kaupungeista. Kannattaa siis ehdottomasti tarkastaa tilanne oman kiinteistön kohdalla.

Liukastumiset ovat aivan tavattoman suuri kansantaloudellinen ongelma, joka aiheuttaa vuosittain vammojen lisäksi todella suuret menetykset myös kansantaloudelle. Ikävimmät onnettomuudet aiheutuvat silti katolta putoilevasta lumesta.

Kiinteistönomistajan vastuu on todella raskas. Sitä voi onneksi jakaa ja vähentää hyvin laadituilla, yksityiskohtaisilla sopimuksilla - vakuutukset lienevät itsestäänselvyys.

Kiinteistönomistaja voi laatia kirjallisen sopimuksen kiinteistönhuoltoyhtiön kanssa esimerkiksi siitä, että pihat ja jalkakäytävät tulee pitää kunnossa ja hiekoitettuina. Samoin voidaan sopia katoista: ne on pidettävä sellaisessa kunnossa, ettei sieltä missään olosuhteissa pääse putoamaan lunta tai jäätä kenenkään päälle.

Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Sopimukseen voidaan kirjata merkintä siitä, että kiinteistönhoitoyhtiön on huolehdittava katolla työskentelevien turvallisuudesta ja turvavarusteista. Näin toimien taloyhtiö alkaa olla jo varsin varmoilla vesillä.

Taloyhtiö ei voi täysin vapautua vastuustaan edes vetoamalla pihallaan liukastuneen kävelijän ohutpohjaisiin juhlakenkiin ja -hutikkaan. Oikeus voi kyllä - mahdollisesti, joskus - katsoa ne vastuuta lieventäviksi asianhaaroiksi, mutta siihen uskoon ei todellakaan kannata tuudittautua.

Taloyhtiön kannalta kaiken a ja o ovat huoltoyhtiön kanssa tehdyt huolelliset, yksityiskohtaiset, kirjalliset sopimukset.

(JKA 9.1.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja