Tällaisella minikameralla opiskelijoiden sadat vessakäynnit salakuvattiin Lappeenrannassa – "Olen halunnut kuvata naisia, jotka käyvät WC:ssä"

1:21
Videolla näkyy, millaista kuvaa vessaan asennettu kameran tallensi. Kamera tallensi myös tirkistelijän itsensä.

Vuonna 1982 syntynyt mies salakatseli vessassa tarpeillaan käyneitä videokameran avulla. Rikos tapahtui lappeenrantalaisessa ammattikorkeakoulussa vuonna 2018.

Rikos paljastui koulun opiskelijan mentyä vessaan ja huomattua pöntön viereen tipahtavan pieeni mustan esineen. Opiskelija oli todennut kyseessä olevan tarranauhalla varustettu pieni kamera, jonka suuruus oli noin kaksi senttimetriä kanttiinsa.

Opiskelija vei kameran nähtäväksi opiskelijatovereilleen ja kamera toimitettiin lopulta opettajien tutkittavaksi. Koulu vei asian poliisille.

Kuvauskohteita paljastui lisää

Vessojen tutkinnassa koulun edustaja totesi, että vastaavat tarrakiinnitykset löytyivät kaikista kahden kerroksen invavessoista. Kamera oli kiinnitetty käsipesualtaan alaosaan. Kuvauskohteita oli siis yhteensä kolme.

Poliisi tunnisti epäillyksi koulussa asiantuntijatehtävissä työskentelevän miehen, joka myöhemmin tunnusti teon. Miehen tietokoneelta löydettiin lopulta 443 videota vessakäynneistä, minkä lisäksi koulusta löytynyt kamera oli ehtinyt tallentaa liikennetunnistimen avulla kymmeniä videopätkiä. Oikeus piti tekoa poikkeuksellisen laajuisena.

Ketään videolla esiintyvää henkilöä ei pystytty tunnistamaan. Poliisi selvitti tutkinnassa, että videoista viidessä prosentissa näkyi ihmisen sukupuolielin, mutta ei kasvoja. Noin puolessa näkyi ainoastaan takapuoli, neljäsosassa takapuoli sekä vilahdus kasvoista ja noin viidesosassa ei kasvoja tai intiimialueita.

Halusi kuvata naisia tarpeillaan

Mies ei ollut levittänyt videota, ja hänen tarkoituksenaan oli vain tallentaa vessakäynti, mutta ei tunnistaa henkilöä.

– Olen halunnut kuvata naisia, jotka käyvät WC:ssä, mies kuvaili poliisille motiivejaan.

Kyseisestä vastauksesta on salattu alkuosa vedoten henkilön yksityiselämään liittyviin arkaluonteisiin tietoihin. Myös muista kohdista, jotka liittyvät videoiden käyttötarkoituksiin ja katsomiseen liittyviä kohtia on salattu samalla perusteella.

Kysyttäessä videoilla näkyvien henkilöiden määrää mies vastasi "liian monta". Hän myös myönsi loukanneensa kohteiden yksityisyyttä "pahasti".

Mies arvioi, että hänellä oli materiaalia tuntien ajalta. Hän kertoi, että kameran kuvausaika oli kerralla noin 90 minuuttia, joten hän yleensä piti sitä vessassa yhden päivän ajan.

Mies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen tuomioon. Lisäksi hänen videokameransa tuomittiin valtiolle menetetyksi. Videotallenteet määrättiin poistettavaksi, tai muussa tapauksessa mies menettää tietokoneensa.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja