Tällainen oli Elizabeth Taylorin elämä - lukuisia avioliittoja ja traagisia rakkauksia

79 vuoden ikäisenä menehtynyt Hollywood-tähti oli tunnettu värikkäästä rakkauselämästään, joihin kuului muun muassa avioliitto Richard Burtonin kanssa, kahdesti.

Kaikkien rakastama Hollywood-tähti nukkui pois varhain keskiviikkoaamuna 23. maaliskuuta 2011. Maailman kauneimmaksi naiseksikin aikoinaan ylistetty näyttelijätär oli kuollessaan 79-vuotias.

Elizabeth Taylor vietti elämänsä viimeiset viikot Cedars-Minain sairaalassa Los Angelesissa hengityskoneessa. Näyttelijättären tiedettiin kärsineen sydänongelmista jo vuosien ajan ja samainen vaiva koitui lopulta myös tähden kohtaloksi.

Kuvankauniin näyttelijättären värikäs elämä oli täynnä traagisia kohtaloita ja onnettomia rakkaustarinoita. Tähden suurimmaksi rakkaudeksi nimetty Richard Burton sai Elizabethin omakseen kahdesti, mutta rakkaus ei kuitenkaan kestänyt loppuelämää.

Ura alkoi lapsitähtenä

Elizabeth Taylor nousi elokuvamaailman tähdistöön vuonna 1943, kun Lassie palaa kotiin -elokuva sai ensi-iltansa. 11-vuotias lapsinäyttelijä oli aloittanut uransa jo muutamaa vuotta aiemmin 100 dollarin viikkopalkalla.

Supertähteys odotti mustahiuksista ja violetinsinisistä silmistään tunnettua kaunotarta 1950-luvun loppupuolella, kun elokuvat Jättiläinen (1956), Kissa kuumalla katolla (1958) ja Äkkiä viime kesänä (1959) näkivät päivänvalon. Menestystarina sai lisäkiiltoa Oscar-patsailla, joita Elizabethille jaettiin 1960-luvulla kahdesti, vuonna 1960 elokuvasta Ei rahasta ja vuonna 1966 Kuka pelkää Virginia Woolfia -elokuvasta.

Huikeaa uraa valkokankaalla tehnyt näyttelijätär törmäsi suureen rakkauteensa Richard Burtoniin Kleopatran kuvauksissa vuonna 1961, jolloin kummatkin olivat tahoillaan naimisissa. Pariskunta sai toisensa virallisesti vasta kolme vuotta myöhemmin, vain yhdeksän päivää sen jälkeen, kun Elizabethin avioliitto neljännestä aviomiehestä Eddie Fisheristä oli selvä.

Kaunis näyttelijätär oli haluttua vaimoainesta avioliittomarkkinoilla ja Elizabeth meni ensimmäistä kertaa naimisiin vain 18-vuotiaana vuonna 1950. Ensimmäinen avioliitto Hilton-hotelliketjun perijäsukuun kuulunut Conrad Hilton jr. oli väkivaltainen näyttelijätärtä kohtaan ja avioliitto ei kestänyt kuin vuoden.

Toisen kerran Elizabeth vannoi rakkaudenvalat vain vuotta myöhemmin, jolloin aviomiehenä oli englantilainen näyttelijä Michael Wilding. Aviomies numero kakkosen kanssa liitto kesti viisi vuotta, mutta liitto päättyi eroon vuonna 1957. Pariskunta sai kaksi lasta, Michael Howard Wildingin vuonna 1953 ja Christopher Edward Wildingin vuonna 1955.

Leskeys ja sitä seurannut skandaali

Elizabethin kolmas aviomies oli elokuvatuottaja Mike Todd, joka oli vaimoaan yli 20 vuotta vanhempi. Pariskunnan suhde alkoi jo silloin, kun näyttelijätär oli vielä naimisissa Wildingin kanssa. Pariskunnalle syntyi tytär Elizabeth Frances Todd elokuussa 1957, vain 7 kuukautta häiden jälkeen. Suhde päättyi kuitenkin traagisesti vain reilu puoli vuotta tyttären jälkeen kun Todd kuoli lento-onnettomuudessa maaliskuussa 1958.

Näyttelijättären neljäs aviomies oli taas edesmenneen aviomiehen paras ystävä Eddie Fisher. Pariskunnan suhde oli aikoinaan suuri skandaali, sillä Fisher jätti vaimonsa Elizabethin vuoksi ja pariskunta meni naimisiin vuonna 1959. Kyseinen avioliitto päättyi viisi vuotta myöhemmin, jolloin Elizabeth oli jo täysin rakastunut Richard Burtoniin.

Suuri rakkaus

Richard Burton ja Elizabeth Taylor menivät naimisiin maaliskuussa 1964 ja pariskunnan liitto kesti 10 vuoden ajan. Näyttelijöiden värikäs avioliitto oli yksi aikakauden seuratuimpia ja liiton värikkäät vaiheet ylittivät uutiskynnyksen useasti. Avioliittoa väritti kummankin osapuolen rankka alkoholinkäyttö, mutta maaginen vetovoima piti pariskunnan tiukasti yhdessä. Pariskunta ei saanut koskaan yhteistä lasta, mutta adoptoi vuonna 1964 kolmivuotiaan Maria-tyttären.

Ensimmäinen avioliitto päättyi eroon vuonna 1974, mutta kaksikko meni uudelleen naimisiin vuotta myöhemmin. Toinen avioliitto kesti vain 16 kuukautta ja päättyi vuonna 1976.

Näyttelijättären aviomies numero kuusi oli poliitikko John Warner, jonka kanssa Elizabeth meni naimisiin vuonna 1976. Seitsemäs avioliitto kesti kuuden vuoden ajan ja päättyi vuonna 1983.

Warnerin jälkeen Taylor pysyi kaukana avioliitosta, mutta solmi kahdeksannen avioliittonsa vuonna 1991 Betty Fordin -katkaisuklinikalla tapaamansa Larry Fortenskyn kanssa. Fortensky oli rahaton rakennusmies, joka tapasi maailmankuulun näyttelijättären alkoholistiparantolassa. Taylor meni viimeisen kerran naimisiin 20 vuotta nuoremman siippansa kanssa Michael Jacksonin Neverland-tilalla. Avio-onnea kesti viiden vuoden ajan.

Hyväntekijä ja Michael Jacksonin luottoystävä

Vaiherikkaan rakkauselämän lisäksi Elizabeth Taylor jää ihmisten mieliin myös jalokiviä rakastavana naisena. Tähti omisti elämänsä aikana lukuisia tunnettuja jalokiviä, joista 50-karaattinen La Peregrina Pearl kuului jopa Englannin kuningattarelle. 69,42 karaatin kokoinen Taylor-Burton -timantti on myös maailmankuulu.

Harva muistaa, että Elizabeth ansaitsi omaisuuden myös hajuvesillään. Naisen Passion -, White Diamonds - ja Black Pearls -hajuvedet jäävät elämään vielä kauaksi aikaa legendan poisnukkumisen jälkeen.

AIDS-työ oli myös lähellä Elizabethin sydäntä ja hän olikin ensimmäisiä Hollywood-tähtiä jotka julkisesti puhuivat sairaudesta ja keräsivät rahaa taudin tutkimustyöhön. Näyttelijättären perustama Elizabeth Taylor Aids Foundation on kerännyt vuosien varrella yli 50 miljoonaa dollaria sairauden tutkimiseen.

Elizabeth Taylor oli julkisuudessa myös popin kuninkaan Michael Jacksonin ystävänä. Kaksikko oli sydänystäviä ja Taylor puolusti julkisuudessa avoimesti pedofiliakohun keskellä ollutta ystäväänsä. Näyttelijätär osallistui myös Michael Jacksonin yksityisiin hautajaisiin vuonna 2009.

Lähde:Wikipedia

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja