Mainos

Taiteilijoiden ja merkkimiesten haudat kiinnostavat suomalaisia

Moni suomalainen poikkeaa kesälomamatkallaan hautausmaalle. Kansaa kiinnostavat erityisesti tunnettujen ihmisten hautapaikat.

Tuusulan kirkon suntio Annikki Hyvärinen kertoo, että esimerkiksi kirjailija Aleksis Kiven ja taiteilija Pekka Halosen haudoilla riittää kesän mittaan kävijöitä. Monet tuovat haudoille kukkia ja kynttilöitä.

Verkkopalvelu ohjaa hautapaikoille

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on koonnut tunnettujen suomalaisten hautapaikkoja Viimeiset leposijat ja muistojen puistot -verkkopalveluun.

Sivustolla esitellään muun muassa Kalevalan kokoajan Elias Lönnrothin ja Suomi-rokin uranuurtajan Rauli Badding Somerjoen haudat.

”Aavan meren tuolla puolen…”

Rauli Badding Somerjoki lepää Someron hautausmaalla. Samalla kirkkomaalla on myös Satumaa-tangosta tutuksi tulleen sanoittaja ja muusikko Unto Monosen hauta.

Vantaan Pyhän Laurin kirkon hautuumaalla vaatimattomassa haudassa nukkuvat ikiunta puolestaan vuoden 1960 helluntaina Bodominjärvellä surmansa saaneet nuoret.

Ansa Ikonen ja Tauno Palo Malmin hautuumaalla

Nykyisistä hautausmaista kulttuurihistoriallisesti tärkein on Hietaniemen hautausmaa Helsingissä. Siellä ovat muun muassa arkkitehti Alvar Aallon, taiteilija Akseli Gallen-Kallelan, presidentti Urho Kekkosen, kirjailija Mika Waltarin, taidemaalari Helene Schjerfbeckin, runoilija Eino Leinon, näyttelijä Åke Lindmanin ja viihdelegenda Spede Pasasen haudat.

Helsingin Malmin hautausmaalta löytyvät muun muassa suosikkinäyttelijöiden Ansa Ikosen ja Tauno Palon viimeiset leposijat.

Joutsen nousee lentoon Pekka Halosen hautakivessä

Pekka Halonen lepää vaimonsa Maijan ja lastensa kanssa Tuusulan vanhan kirkon vieressä, näkömatkan päässä erämaa-ateljeestaan Halosenniemestä.

Halosen hautakivessä on kuva hänen lempilinnustaan joutsenesta. Tiedetään, että joutsenten muuton seuraaminen oli Haloselle ja säveltäjä Jean Sibeliukselle syksyisin ja keväisin tärkeä yhteinen rituaali.

Tunnettujen suomalaisten hautapaikat löytyvät Suomen evankelis-luterilaisen kirkonViimeiset leposijat ja muistojen puistot -verkkopalvelusta. Lähes kaikki esitellyt haudat ovattiekirkkojen hautausmailla.

Tuusulan taiteiden yönä, perjantaina 13. elokuuta, hautausmaalle järjestetään opastettu retki, jonka aikana oppaat kertovat kirkkomaan tutuista vainajista. Kirkon suntio Annikki Hyvärinen kertoo Tuusulan vanhan hautausmaasta radiohaastattelussa. .

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.