Taistelut Gazassa jatkuvat kiivaana – avustusjärjestöt: Humanitaarinen tilanne katastrofaalinen

Tältä pommitettu Gaza näyttää jouluaattona 0:36
Katso video: Tältä pommitettu Gaza näytti uudenvuodenaattona.

Israelin joukkoja vetäytyi Gazan kaupungin läheisyydestä: joukkoja järjesteltäneen uudelleen.

Kranaattituli ja ohjusiskut Gazan kaistalle jatkuivat tiistain vastaisena yönä. Silminnäkijöiden mukaan iskuja tehtiin muun muassa Rafahiin Gazan kaistan eteläosassa ja Jabaliaan sen pohjoisosassa. Taisteluita käytiin niin ikään Maghazissa ja Bureijissa kaistan keskiosassa sekä eteläosan tärkeimmässä kaupungissa Khan Yunisissa.

Silminnäkijöiden mukaan osa Israelin joukoista vetäytyi useilta alueilta Gazan kaupungin läheisyydestä maanantaina. Tämä kuitenkin liittynee lähinnä joukkojen ryhmittämiseen uudelleen, ei lopulliseen vetäytymiseen alueelta.

Israelin puolustusministerin Yoav Gallantin mukaan joidenkin Gazan rajan lähellä sijaitsevien kylien ja kaupunkien asukkaat pääsevät lähitulevaisuudessa palaamaan koteihinsa.

Israelin asevoimat varoitti maanantaina, että Gazan sota saattaa jatkua koko alkaneen vuoden. Asevoimien tiedottajan Daniel Hagarin mukaan osa 300 000 reserviläisestä saisi tauon sotatoimista valmistautuakseen pitkittyneisiin taisteluihin.

Israel julisti sodan äärijärjestö Hamasia vastaan sen jälkeen, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt tekivät Israeliin 7. lokakuuta noin 1 140 ihmistä surmanneen yllätyshyökkäyksen.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on Hamasin valvoman alueen terveysministeriön mukaan sen jälkeen kuollut liki 22 000 ihmistä. Israelin sotilaita on kuollut yli 170.

Gazan humanitaarinen tilanne on avustusjärjestöjen mukaan katastrofaalinen.

Lue myös:

    Uusimmat