"Tää juttu on täydellinen oksennus" — ja muita poliitikkojen sutkautuksia

Poliitikot joutuvat työnsä puolesta puhumaan paljon, joten ei ihme, että välillä suusta lipsahtaa lähes mattinykäsmäisiä lauseenparsia.

Poliitikot varmasti toivoisivat, että lausahdukset voitaisiin unohtaa, mutta se ei ole enää mahdollista. Käsikirjoittaja ja kirjailija Sami Hantula on koonnut suomalaisten poliitikkojen sutkauksia kirjaansa nimeltä Eläköön demokratia!

Kirjaan on päätynyt esimerkiksi kokoomuksen kansanedustajan Kimmo Sasin lause "Ohjukset ovat erittäin eettisiä".

— Selvinpäin en koskaan menisi humalassa rattiin, lohkaisi taas nykyinen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) vuonna 2003.

Lauseellaan Pietikäinen selitti lehdistölle kiinnijäämistään törkeästä rattijuopumuksesta.

Vanhat poliitikot parhaita

Hantula on sitä mieltä, että herkullisimmat lohkaisut tulevat vanhan kaartin poliitikoilta. Hän uskoo, että nuorempi polvi on saanut puhekoulutusta ja on varovaisempi.

— Nuorethan ovat huomattavan varovaisia kommenteissaan. Kirjan koostamisen kannalta parhaimpia olivat poliitikot kuten Zyskowicz, Pekkarinen ja Väyrynen, Hantula sanoo.

Hantulaa ei haittaa se, että lauseiden merkitys saattaa muuttua, kun ne irrotetaan asiayhteyksistään.

— Siitähän se koomisuus juuri syntyy, hän perustelee.

"So what" ei päässyt kirjaan

Paavo Lipposen (sd.) kuuluisa kommentti Wikileaks-paljastuksiin ei ehtinyt Hantulan kirjaan mukaan.

— Se olisi ollut kauhean kiva saada mukaan, sillä kirjassa on mukana Ilkka Kanervan (kok.) "So what" -kommentti parin vuoden takaa, Hantula harmittelee.

Poliitikkojen puhetta moititaan usein epäselväksi. Kierrellään ja kaarrellaan, eikä lopullinen sanoma aukene.

Vai onnistuiko siinä sittenkin hallinto- ja kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) vuonna 2010 tokaistessaan "Siitä on lähdettävä että tähän on tultu"?

Lue myös:

    Uusimmat