Mainos

Syyttäjä: Rahapaja ei tiedostanut sisäistä riskiä - kolikot vietiin salkussa

Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könösen mukaan Suomen rahapaja ei tiedostanut sisäistä riskiä. Syyttäjän mukaan rahapaja on houkutteleva kohde varkaille, mutta sisäinen valvonta petti.

Helsingin käräjäoikeus ryhtyi puimaan vuosina 2009-2010 Vantaalla sijaitsevassa rahapajassa tehtyä kolikkovarkautta. Päätekijä, Rahapajan tuotantopäällikkö, myönsi syytteen törkeästä varkaudesta oikeaksi. Syyttäjän mukaan tuotantopäällikkö oli vienyt noin 160000 euron edestä yhden ja kahden euron kolikoita huhtikuusta 2009 syyskuuhun 2010. Tuotantopäällikön mukaan oikea määrä oli 40000 euroa pienempi.

Mies vei rahat useassa erässä työpaikaltaan salkussa. Rahapaja tekee kolikoita monelle eri maalle ja tilausten yhteydessä painetaan aina ylimääräisiä kolikoita. Juuri näistä rahoista oli kyse. Syyttäjä Könönen sanoi, että 2009-2010 näitä ylimääräisiä kolikoita lyötiin enemmän kuin 2007-2008, jolloin epäilty ei ollut vielä tuotantopäällikkö.

Rahapaja ei valvonut ylimääräisten kolikoiden hävittämistä.

Syyttäjän mukaan rahoja levitettiin viidelle eri taholle ja heiltä edelleen eteenpäin. Yksi on jäänyt tuntemattomaksi ja pääepäilty kiistää tätä olleen olemassakaan. Jutussa on syytteessä useita näitä muita tahoja, mutta yksi mies on tiettävästi Tansaniassa syytteitä paossa.

Lähes kaikki kiistivät syytteet kätkemisrikoksista tai rahanpesusta sillä perusteella, että he eivät tienneet kolikoita varastetuiksi. Rahoja oli vaihdettu mm. Prismojen rahanvaihtopisteissä ja yritetty vaihtaa Helsingin Grand Casinolla.

Syyttäjä vaatii tuotantopäällikölle kolmen vuoden ehdotonta vankeutta.

Mikä on kolikon arvo?

Oikeudessa kiisteltiin siitä mikä on yhden ja kahden euron kolikon arvo. Koska rahapajasta vietiin liikkeelle laskemattomia kolikoita, niin puolustuksen mukaan kyse ei ollut oikeista rahoista, vaan metalliesineistä, joiden arvo on vähäisempi kuin nimellisarvo. Tuotantopäällikön asianajajan Katariina Ylijoen mukaan rahat saavat arvonsa vasta, kun Suomen pankki laskee ne liikkeelle.

Käytännössä tällä on merkitystä vahingonkorvauksen näkökulmasta.

Rahapajaa edustava asianajaja Markus Kokko kiisti tämän puolustuksen kannan.

- Mielenkiintoinen ongelma, käräjäoikeuden puheenjohtaja Mauri Suo totesi.

Poliisi on saanut kolikoita jonkin verran takavarikkoon, mutta suurin osa liikkuu rahana kuluttajilla.

Katso Jarkko Sipilän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.