Mainos

Syöpähoidoissa ei alueellisia eroja

Väitetty terveydenhuollon alueellinen epätasa-arvoistuminen ei näytä ulottuvan syöpähoitoihin. Professori Seppo Pyrhösen mukaan syöpää hoidetaan yhtä hyvin kaikkialla Suomessa. Syövän eloonjäämisennusteet ovat samaa luokkaa eri puolilla maata. Mm. syövän hoitomenetelmien nopea kehitys ja uudet lääkkeet ovat hiljalleen lisäämässä syövästä kokonaan toipuvien määrää.

Väitetty terveydenhuollon alueellinen epätasa-arvoistuminen ei näytä ulottuvan syöpähoitoihin. Professori Seppo Pyrhösen mukaan syöpärekistereiden tiedoista voidaan päätellä, että syöpää hoidetaan yhtä hyvin kaikkialla Suomessa. Syövän viiden ja kymmenen vuoden eloonjäämisennusteet ovat samaa luokkaa eri puolilla maata. Syövän hoitomenetelmien nopea kehitys, uudet lääkkeet ja taudin hyvähoitoisten lajien yleistyminen ovat hiljalleen vaikuttamassa syövästä kokonaan toipuneiden määrään. Kun nyt vielä todetaan yleisesti, että noin puolet syöpään sairastuneista selviytyy taudista, tulevaisuudessa voidaan ehkä jo puhua paljon suuremmista osuuksista.

Samalla kun rintasyöpä ja eturauhasen syöpä yleistyvät, vähenemässä ovat muun muassa miesten keuhkosyöpä ja mahasyöpä, Pyrhönen kertoo muutoksista syöpätyypeissä. Kun esimerkiksi rintasyöpä löydetään varhaisessa vaiheessa, on sen ennuste varsin lohdullinen. Pyrhösen mukaan mammografia on tehostanut rintasyöpien löytymistä, mutta kiitoksen ansaitsevat myös valistuneet naiset, joista monet esimerkiksi tarkkailevat rintojaan säännöllisesti. Tosin he toimivat myös vastoin parempaa tietoaan: naiset tupakoivat entistä enemmän ja niinpä myös naisten keuhkosyöpätapaukset lisääntyvät.

Uudet hoidot kalliita

Lääketieteen piirissä mammografiasta on käyty viime aikoina laaja keskustelua. Menetelmää on muun muassa kritisoitu syöpien löytäjänä kalliiksi. Turun yliopistollisen sairaalaan syöpätautien ja sädehoidon klinikan ylilääkärinä toimiva Seppo Pyrhönen ei allekirjoita arvostelua. -Kun otetaan huomioon, kuinka kalliiksi syöpälääkkeet ovat tulossa, mammografia on hyvin edullinen, Pyrhönen tähdentää. Korkea hinta on uusien ja tulossa olevien syövänhoitomenetelmien yhteinen ongelma.

Terveydenhuollon kustannuskriisi on hyvin konkreettinen asia. Joudumme priorisoimaan mikä tarkoita sitä, että meidän on oltava entistäkin tarkempia siitä, että syöpäpotilas saa juuri hänelle parhaiten sopivan hoidon. Ketään ei jätetä hoitamatta, mutta emme voi eikä kannata antaa kaikkia mahdollisia hoitoja kaikille mahdollisille potilaille, Pyrhönen selvittää. Seppo Pyrhönen oli yksi kuluneella viikolla pidetyn Turun Syöpätutkijat ry:n 10-vuotisjuhlasymposiumin puhujista.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.