Syö mitä vain, kunhan liikut tarpeeksi? Nämä ovat yleisimmät dieettimyytit

Livescience.com listasi dieettimyytit, joiden ansiosta saatat lihoa, vaikka yrität laihtua.

Livescience.com listasi yleisimmät dieettimyytit. Lankeatko sinä näihin?

Rasvaa, rasvaa

1980-luvulla uudet dieettisuositukset saivat ihmiset syömään mahdollisimman rasvattomasti. Ohjeen virheellisyys on paljastunut vasta viime vuosina: rasvat ovat terveydelle tarpeellisia, ja esimerkiksi vitamiinit tarvitsevat rasvoja imeytyäkseen. Aivotkin kaipaavat rasvaa, ihosta puhumattakaan!

Sopiva määrä rasvaa laskee aterian glykeemistä indeksiä, jolloin kylläisyyden tunne kestää kauemmin. Lisäksi esimerkiksi vähärasvainen juusto ei maistu miltään, joten sitä on helppo pinota leivälle kolme siivua. Kun käytät "oikeaa" juustoa, yksikin siivu maistuu hyvältä.

Selluliittia ei maagisesti ilmaannu, kun syöt "huonoa" ruokaa. Keho varastoi rasvaa eri tavoilla, ja ylimääräinen rasva kehossa johtuu siitä, ettet kuluta kaikkia syömiäsi kaloreita. Ylimääräiset kalorit ovat, no, ylimääräisiä, tulivat ne sitten salaatteja tai sipsejä syömällä. Vältä kuitenkin prosessoituja ruokia. Kun syöt pitkälle prosessoitua elintarviketta, annat suolistollesi tilaisuuden laiskotella.

Älä sekoita transrasvoja tyydyttyneisiin rasvahappoihin. Esimerkiksi eläinkunnan tuotteissa on usein tyydyttymättömiä rasvahappoja, joita kehosi tarvitsee toiminnoissaan. Kolmasosa käyttämistäsi rasvoista voi olla tyydyttyneitä rasvahappoja, opastaa livescience.com.

Liikkumalla laihaksi?

Syö mitä vain, kunhan liikut tarpeeksi – siinähän sitä laihtuu? Tuskin! Tutkijoiden mukaan liikunta ei itse asiassa ole kovin tehokas tapa pudottaa painoa, mikäli ruokavalio on retuperällä. Liikunnasta on kuitenkin hyötyä aivoille, sydämelle, luustolle ja lihaksille. Ylipainoa tutkineen SusanCarnellin mukaan pelkkää liikuntaa harrastamalla vaaka tuskin liikahtaa toivottuun suuntaan, mutta liikunta kyllä ylläpitää saavutettua painoa ja hillitsee ruokahalua.

Ylipainoa tutkinut tohtori CarolineApovian Bostonin yliopistosta toteaa, että ylipainonsa karistaneilla ja normaalipainossa pysyneillä henkilöillä on yksi yhteinen tekijä: he harrastavat päivittäin hikiliikuntaa.

Älä ole syömättä liian kauan, mutta älä myöskään syö jatkuvasti. Vaikka napostelisit terveellisiä pähkinöitä tai hedelmäsmoothieta, kalorit kertyvät joka tapauksessa.

Jos tyydytät orastavan nälän heti tarttumalla lähimpään välipalaan, kehosi sisäinen nälkää ja kylläisyyttä mittaava mekanismi heikkenee. Jos ruokaa on jatkuvasti tarjolla, syömisestä tulee pian palkitsemisen ja stimulaation väline sen sijaan, että todella kuuntelisit kehoasi ja söisit tyydyttääksesi nälän, muistuttaa tohtori ja kirjailija DavidKessler.

Juomalla laihaksi – tai lihavaksi

Oluesta saa kaljamahan, mutta onko baarissa käyminen aina varma tie ylipainoon?

Alkoholissa on noin seitsemän kaloria grammassa. Vertailun vuoksi todettakoon, että rasvagrammassa kaloreita on noin yhdeksän ja proteiinissa noin neljä. Yllättäen tissuttelu ei kuitenkaan välttämättä lihota.

Amerikkalaisia naisia 13 vuoden ajan havainnoineen tutkimuksen mukaan tutkimukseen osallistuneista yli 19 000 naisesta absolutisteilla oli suurempi todennäköisyys päätyä ylipainoisiksi kuin niillä naisilla, jotka joivat esimerkiksi oluita tai viinejä. Tulos piti kutinsa, vaikka tutkittavien naisten ravinto- ja liikuntatottumukset sekä tupakointi otettiin huomioon. Tutkimusta johtaneen tohtori LuWangin mukaan tutkimuksessa kuitenkin havainnoitiin alunalkujaan normaalipainoisia naisia eikä tutkimuksen tulosten vuoksi tule ajatella, että alkoholi olisi painonpudotusväline.

Entäs sokerittomat limut ja mehut, putoaako paino niillä? Ei valitettavasti. Tohtori Apovian Bostonin yliopistosta muistuttaa, ettei metsästys- ja keräily-yhteisöissä eläneillä ihmisillä ollut käytössään kaloripitoisia juomia. Kaikesta kehityksestä huolimatta kehomme käsittelevät edelleen juomia vähäkalorisempina ja vähemmän täyttävinä kuin kiinteitä ruokia. Tästä johtuen voimme nauttia kokonaisen aterian, vaikka olisimme juuri juoneet purkillisen mehua.

Myös smoothiet ja muut terveelliset juomat hämmentävät kehomme kalorilaskureita, eivätkä juomat siten pidä nälkää. Erään tutkimuksen mukaan makeutusaineilla makeutettuja juomia juovat ihmiset myös lihovat muita todennäköisemmin.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat