Italiassa elänyt kirjailija Tom Mueller on selvittänyt laajasti oliiviöljyjen tuotannossa piileviä ongelmakohtia, ja haluaa tuoda skandaalinkäryiset väärennökset suuren yleisön tietoisuuteen.
Vaikka et olisi mestarikokki, tiedät, että kasvisöljyjen ja oliiviöljyn välillä on selkeä ero. Oliiviöljy lisää ruokaasi makua ja syvyyttä. Oliiviöljyllä on myös tuhansia vuosia vanhat perinteet kauneudenhoidossa ja lääketieteessä.
Saattaa tulla todellisena yllätyksenä, että oliiviöljy ei ole välttämättä niin puhdasta, kuin voisi kuvitella.
Tom Mueller on tutkinut laajalti oliiviöljyn tuotantoa. Hän kirjoittaa blogia ”Totuus oliiviöljystä” (Katso blogi täältä: Truth in Olive Oil). Hän on myös julkaissut vuonna 2012 kirjan aiheesta.
Muellerin tutkimusten mukaan suurin osa italialaisista oliiviöljyistä ei oikeasti ole kotoisin Italiasta. Oliivit tulevat lähivaltioista, kuten Espanjasta, Tunisiasta ja Marokosta. Oliivit tuodaan tehtaalle, jossa ne puhdistetaan ja puristetaan. Tämän jälkeen öljy pakataan tankkeihin ja kuljetetaan Italiaan.
Muellerin mukaan tämä on kuitenkin vielä pientä sen rinnalla, mitä öljylle tehdään Italiassa: kaupoissa myytävää oliiviöljyä ei suinkaan valmisteta pelkästään näistä lähivaltioissa poimituista ja puristetuista oliiveista. Italialaisille oliiviöljytehtaille kuljetetaan yhtä lailla rypsiöljyä ja soijapavuista valmistettua halpaöljyä.
Oliiviöljy valmistetaan yhdistämällä näitä halpoja öljyjä alkuperäiseen oliiviöljyyn, jonka jälkeen öljy infuusioidaan beeta-karoteeneilla, jotta maku muistuttaisi oliiviöljyä. Vielä tämän jälkeen siihen lisätään klorofylliä eli lehtivihreää, jotta sen väri olisi kauniin vihertävä.
