Mainos

Syanidi myrkyttää jo Serbiaa

Romanialaisesta kultakaivoksesta tammikuun lopussa vuotanut syanidi saastuttaa Tisajokea jo Serbian alueella.

Serbian viranomaiset sanoivat tänään aikovansa vaatia oikeusteitse korvauksia ympäristötuhon aiheuttajalta.
-Tisajoki on kuollut. Edes bakteerit eivät ole selvinneet, kauhisteli joen tilaan tutustunut Serbian ympäristöministeri Branislav Blazic tänään.

Tisza-joen kalastajia

Blazicin mukaan Tisan (unkar. Tisza) toipuminen saastekatastrofista kestää ainakin viisi vuotta. Serbian pohjoisosassa sijaitsevan Sentan kaupungin pormestari Atila Juhas kertoi eilen, että 80 prosenttia joen kaloista on kuollut parin viime päivän aikana.

-Suunnattomia määriä kuolleita kaloja kelluu vedessä, ja saaste vain leviää, Juhas kertoi puhelimessa uutistoimisto AP:lle. Eilen iltapäivällä Unkarin ja Jugoslavian rajalla joesta mitattiin syanidia 0,07 milligrammasta 0,13 grammaan vesilitraa kohti, uutistoimisto Tanjug kertoi.

Saaste liikkuu jokea pitkin neljän kilometrin tuntinopeudella ja sen odotettiin saavuttavan Tonavan vielä tänään.

Romanian ympäristöministeriön edustaja puolestaan arvioi, että saasteongelman suuruutta on liioiteltu. Hänen mukaansa saaste häviää sen edetessä Tonavaan, missä virtaa monikertainen määrä vettä Tisaan verrattuna.

Tisa-joen kuolleita kaloja

Useiden Pohjois-Jugoslavian kaupunkien viranomaiset pitivät eilen hätäkokouksen ja kehottivat paikallisia asukkaita keräämään kuolleita kaloja joesta. Alueen ravintolat ovat pyyhkineet kalan ruokalistoiltaan ja hälytys on annettu Belgradiin asti.

Jugoslavian ympäristöongelmat ovat ennestäänkin vaikeita muun muassa Naton viimekeväisissä öljynjalostamo- ja tehdaspommituksissa levinneiden saasteiden vuoksi.

(MTV3-STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.