Mainos

Suvaitsemattomuus yleistä Suomessa

Ulkomaalaisten työttömyys on edelleen valtaväestöä huomattavasti korkeampaa. Samoin sekä maahanmuuttajia että Suomen romaneja syrjitään edelleen, todetaan tänään julkaistussa raportissa.

Euroopan neuvoston yhteydessä toimiva eurooppalainen rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio ECRI eli European Commission against Racism and Intolerance on julkistanut toisen Suomea koskevan seurantaraporttinsa. Komission ensimmäinen Suomea koskeva raportti julkistettiin syyskuussa 1997.

Raportin mukaan Suomi on viime vuosien aikana tehnyt useita merkittäviä päätöksiä ja toimia rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisessa taistelussa. Näitä ovat mm. maahanmuuttajien integraatiota edistävät aloitteet, kansallisen etnisen syrjinnän ja rasismin vastaisen ohjelman hyväksyminen vuonna 2001, työllisyyttä ja koulutusta koskevat lainsäädännölliset uudistukset sekä vähemmistöryhmien entistä aktiivisempi osallistuminen heitä koskevien asioiden käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Suomessa yhä rasismia

Raportissa todetaan, että Suomessa ymmärretään nykyisin yhteiskunnan koostuvan useista erilaisista ryhmistä, sekä perinteisistä vähemmistöistä että maahanmuuttajaryhmistä. Maassa esiintyy kuitenkin edelleen vähemmistöihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja suvaitsemattomuutta, mikä ilmenee syrjintänä yhteiskunnan eri osa-alueilla, kuten työelämässä, asuntopolitiikassa ja koulutuksessa.

Joissakin tapauksissa syrjintä ilmenee ECRI:n mukaan vähemmistöjen häirintänä ja jopa väkivaltaisuutena. Myös täytäntöönpanoviranomaisten käytöksessä ja toiminnassa on ajoittain ongelmia.

Raportin mukaan syrjinnänvastaisia säädöksiä ei ole aina kyetty hyödyntämään päätöksenteossa, vaikka vähemmistöjen (mm. romanien sekä monien maahanmuuttajavähemmistöryhmien) syrjintä kyseisillä alueilla onkin Suomessa merkittävä ongelma. Raportissa todetaan myös, että kansallisella tasolla tehdyt rasismin ja syrjinnän vastaiset aloitteet eivät aina toteudu paikallisella tasolla.

Raportissaan ECRI suosittelee, että suomalaiset viranomaiset ryhtyisivät toimiin useilla eri alueilla. Rasismin ja syrjinnän vastainen lainsäädäntö olisi pantava täytäntöön tehokkaammin. Rasismia ja syrjintää koskevia säädöksiä olisi myös lisättävä. Vähemmistöryhmien edustajien tietoisuutta heidän omista oikeuksistaan ja voimassa olevasta lainsäädännöstä tulisi parantaa ja turvapaikanhakijoita koskevaa lainsäädäntöä ja menettelytapoja tulisi täsmentää. Lisäksi virkamiehille ja kouluille suunnattua ihmisoikeuskoulutusta pitäisi lisätä.

ECRI torjuu suvaitsemattomuutta Euroopassa

ECRI on vuonna 1994 perustettu, riippumattomista asiantuntijoista koostuva seurantatoimielin, jonka tehtävänä on torjua rasismia, muukalaisvihaa, antisemitismiä ja suvaitsemattomuutta Euroopassa kiinnittäen erityistä huomiota ihmioikeuksien toteutumiseen. Yksi ECRI:n toiminnan pääalueista on tilanteen seuranta jäsenvaltioissa ja ratkaisuehdotusten laatiminen niissä havaittujen ongelmien ratkaisemiseksi.

Suomea koskeva toinen seurantaraportti perustuu 18.-21. syyskuuta 2001 tehdyn arviointimatkan aikana käytyihin keskusteluihin ja havaintoihin. ECRI:n yleiskokous hyväksyi Suomea koskevan raportin 14. joulukuuta 2001.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.