Mainos

Suurremontti vakuutusyhtiöissä

Eläkeyhtiöt ovat sopineet yhtiökentän muokkaamisesta uudelle mallille sekä työeläkkeissä että henkivakuutuksessa. Järjestely koskee Sampoa, Yrittäjäin Fenniaa ja Eläke-Varmaa.

Uudesta Varma-Sammosta tulee Suomen suurin työeläkeyhtiö. Myös henkivakuutuspuolella Sampo nostaa osuuttaan. Eläke-Varman puoliksi omistaman Henkivakuutusyhtiö Nova liitetään Henki-Sampoon. Taseella mitattuna Henki-Sammosta tulee maan suurin. Tosin maksutulolla mitattuna Meritan ja Pohjolan henkiyhtiöt päihittävät Sammon henkiyhtiön.

Järjestelyssä Sampo-ryhmän asiakkaiden työeläkevakuutukset keskitetään Eläke-Sampoon. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että valtaosa Eläke-Varman vakuutuskannasta siirtyy Eläke-Sampoon. Tähän asti Sampo-konserni on tehnyt yhteistyötä kahden työeläkeyhtiön, Eläke-Sammon ja Eläke-Varman, kanssa.

Ratkaisussa Eläke-Sampo muuttuu keskinäiseksi yhtiöksi ja sen uudeksi nimeksi tulee Varma-Sampo. Siitä tulee maan suurin tel-yhtiö.

Varma-Sammon toimitusjohtajaksi osapuolet esittävät Eläke-Varman toimitusjohtajaa Paavo Pitkästä ja varatoimitusjohtajaksi Eläke-Sammon nykyistä toimitusjohtajaa Markku Hyväristä.

Järjestelyyn liittyy myös henkiyhtiöiden yhdistäminen. Nova, josta Eläke-Varma on omistanut puolet ja Yrittäjäin Fennia sekä Sampo neljännekset, yhdistetään Henki-Sampoon.

Henki-Sammon toimitusjohtajaksi ehdotetaan Novan nykyistä toimitusjohtajaa Kari Stadighia ja varatoimitusjohtajaksi Henki-Sammon nykyistä toimitusjohtajaa Matti Rantasta.

Rakennejärjestely ei koske vakuutusyhtiö Kalevaa. Sen toimitusjohtajana jatkaa Matti Rantanen.

Vakuutusvalvoja ei näe estettä

Vakuutusyhtiöitä valvova sosiaali- ja terveysministeriö ei näillä näkymin näe estettä eläkevakuutusyhtiöiden kaavailemalle järjestelylle. Yhtiöt ovat kertoneet hankkeen pääkohdat ministeriölle ja sen perusteella ministeriö ei näe syytä vastustaa ratkaisua.

SAK: etuja ja haittoja

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK näkee eläkeyhtiöratkaisussa hyviä ja huonoja puolia. SAK uskoo, että ammattiyhdistysliikkeen mahdollisuudet valvoa eläkevarojen turvallista käyttöä paranevat.

Toisaalta keskusjärjestöä askarruttaa voimakas keskittyminen. SAK:ssa pidetään ehdotetun ratkaisun hyvinä puolina myös sitä, että yhtiöiden ristiinomistusta puretaan ja palkansaajat voivat valita edustajiaan yhtiökokouksiin.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.