Suurremontti vakuutusyhtiöissä

Eläkeyhtiöt ovat sopineet yhtiökentän muokkaamisesta uudelle mallille sekä työeläkkeissä että henkivakuutuksessa. Järjestely koskee Sampoa, Yrittäjäin Fenniaa ja Eläke-Varmaa.

Uudesta Varma-Sammosta tulee Suomen suurin työeläkeyhtiö. Myös henkivakuutuspuolella Sampo nostaa osuuttaan. Eläke-Varman puoliksi omistaman Henkivakuutusyhtiö Nova liitetään Henki-Sampoon. Taseella mitattuna Henki-Sammosta tulee maan suurin. Tosin maksutulolla mitattuna Meritan ja Pohjolan henkiyhtiöt päihittävät Sammon henkiyhtiön.

Järjestelyssä Sampo-ryhmän asiakkaiden työeläkevakuutukset keskitetään Eläke-Sampoon. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että valtaosa Eläke-Varman vakuutuskannasta siirtyy Eläke-Sampoon. Tähän asti Sampo-konserni on tehnyt yhteistyötä kahden työeläkeyhtiön, Eläke-Sammon ja Eläke-Varman, kanssa.

Ratkaisussa Eläke-Sampo muuttuu keskinäiseksi yhtiöksi ja sen uudeksi nimeksi tulee Varma-Sampo. Siitä tulee maan suurin tel-yhtiö.

Varma-Sammon toimitusjohtajaksi osapuolet esittävät Eläke-Varman toimitusjohtajaa Paavo Pitkästä ja varatoimitusjohtajaksi Eläke-Sammon nykyistä toimitusjohtajaa Markku Hyväristä.

Järjestelyyn liittyy myös henkiyhtiöiden yhdistäminen. Nova, josta Eläke-Varma on omistanut puolet ja Yrittäjäin Fennia sekä Sampo neljännekset, yhdistetään Henki-Sampoon.

Henki-Sammon toimitusjohtajaksi ehdotetaan Novan nykyistä toimitusjohtajaa Kari Stadighia ja varatoimitusjohtajaksi Henki-Sammon nykyistä toimitusjohtajaa Matti Rantasta.

Rakennejärjestely ei koske vakuutusyhtiö Kalevaa. Sen toimitusjohtajana jatkaa Matti Rantanen.

Vakuutusvalvoja ei näe estettä

Vakuutusyhtiöitä valvova sosiaali- ja terveysministeriö ei näillä näkymin näe estettä eläkevakuutusyhtiöiden kaavailemalle järjestelylle. Yhtiöt ovat kertoneet hankkeen pääkohdat ministeriölle ja sen perusteella ministeriö ei näe syytä vastustaa ratkaisua.

SAK: etuja ja haittoja

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK näkee eläkeyhtiöratkaisussa hyviä ja huonoja puolia. SAK uskoo, että ammattiyhdistysliikkeen mahdollisuudet valvoa eläkevarojen turvallista käyttöä paranevat.

Toisaalta keskusjärjestöä askarruttaa voimakas keskittyminen. SAK:ssa pidetään ehdotetun ratkaisun hyvinä puolina myös sitä, että yhtiöiden ristiinomistusta puretaan ja palkansaajat voivat valita edustajiaan yhtiökokouksiin.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat